Odštampajte ovu stranicu
petak, 13. novembar 2015. 13:32

Završen 90. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Mevludin Nuhodžić učestvovao je u radu 90. Rose-Roth seminara, na temu „Evropska budućnost Moldavije: regionalni kontekst i unutrašnji izazovi“, održanom od 11. do 13. novembra 2015. godine u Kišinjevu, Republici Moldaviji.

Trećeg dana 90. Rose-Roth seminara, tokom sedme sesije kojom je moderirao Generalni sekretar Parlamentarne skupštine NATO David Hobbs, vođena je diskusija na temu: “Ratovanje u oblasti informacionih tehnologija u Istočnoj Evropi”, tokom koje su se učesnicima skupa obratili naučni istraživač sa Instituta za međunarodne odnose i političke nauke sa Univerziteta u Viljnusu Nerijus Maliukevicius, a potom novinar i televizijska voditeljka iz Moldavije Natalia Morari.

Nastavak rada skupa obilježila je osma sesija posvećena diskusiji o ”Političkom i ekonomskom razvoju u Moldaviji” čiji tok je vodio član delegacije Moldavije pri PS NATO Dumitru Diacov, a učesnicima skupa izlaganjem po temi obratili su se državni menadžer za Moldaviju, Evropu i Centralnu Aziju, predstavnik Svjetske banke, Alex Kremer o „Ekonomskim izazovima u Moldaviji“, a izlaganje o „Političkoj dinamici u Moldaviji“ imao je izršni direktor Udruženja za participativne demokratije Igor Botan.

Po okončanju osme sesije, predśedavajući član delegacije Moldavije pri PS NATO Dumitru Diacov je je zaključio rad 90. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO,  iskazujući zadovoljstvo diskusijama vođenim tokom seminara uz konstataciju da je isti obezbjedio dijalog na parlamentarnom nivou o značajnim pitanjima bezbjednosno-političkog karaktera među glavnim zakonodavcima NATO zemalja i njihovim kolegama iz partnerskih država.

90. Rose-Roth seminar Parlamantarne skupštine NATO okupio je približno 110 učesnika, i to parlamenataraca iz NATO i partnerskih država, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.