Odštampajte ovu stranicu
utorak, 08. mart 2016. 13:00

Drugi dan pośete Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO Sarajevu

Stalna delegacija Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO u sastavu Mevludin Nuhodžić i Obrad Mišo Stanišić, učestvuje zajedno sa Komitetom za civilnu dimenziju bezbjednosti Parlamentarne skupštine NATO, u pośeti Sarajevu i Beogradu, koja se realizuje u periodu od 7-10. marta 2016. godine.

Drugog dana pośete Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti - Podkomiteta o demokratskom upravljanju Parlamentarne skupštine NATO Sarajevu, održan je sastanak sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem, a u ulozi domaćina ovog susreta, sastanku su prisustvovali: direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić; direktor Kancelarije za strance Slobodan Ujić i pomoćnik direktora Granične policije Slobodan Krstić. U okviru svojih izlaganja govornici su predstavili aktuelno stanje u oblasti bezbjednosti u Bosni i Hercegovini iz ugla institucija koje predstavljaju i odgovorima pružili doprinos diskusiji, u najznačajnijem dijelu, baziranoj na interesovanju delegata Parlamentarne skupštine NATO iz predmetne oblasti:  aktuelnim unutrašnjim i spoljno političkim prilikama na ovom području, pitanjima bezbjednosnog karaktera na globalnom planu i  njihovom uticaju na područje Bosne i Hercegovine.

U nastavku rada, realizovan je susret sa pomoćnikom ministra vanjskih poslova i predśednikom Komisije za proces NATO integracija Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem i njenim članovima.

Uslijedila je pośeta kampu Butmir, tokom koje su se delegatima obratili brigadni general Giselle M.Wilz, predstavnica Sjedišta NATO komande u Sarajevu, i general major Johann Luif, komandni oficir EUFOR-a. Interesovanja učesnika sastanka i diskusije koje su razvijene, u najvećem dijelu su bile posvećene pitanjima nivoa dostignutih vojnih reformi sektora odbrane u Bosni i Hercegovini, pune implementacije njenih rezultata, identifikaciji izazova u ovoj oblasti i iznalaženju modela za njihovo prevazilaženje.

Ovim susretom okončan je rad pośete Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti - Podkomiteta o demokratskom upravljanju Parlamentarne skupštine NATO Sarajevu.

Aktivnosti u okviru pośete Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti - Podkomiteta o demokratskom upravljanju Parlamentarne skupštine NATO se nastavljaju śutra, u Beogradu.