Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 09. mart 2016. 16:47

Počeo drugi dio pośete Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO Beogradu

Sarajevo - Beograd,  7-10. mart 2016. godine

Danas je otpočeo drugi dio pośete delegata PS NATO Beogradu, a njen početak je u organizaciji Ambasade Slovačke kao kontakt Ambasade za NATO, obilježio okrugli sto namijenjen predstavnicima država članica NATO i ambasadorima. Susret je uvodnim izlaganjem otvorila NJ.E. Dagmar Repčekova, ambasadorka Republike Slovačke u Republici Srbiji a njegova realizacija je išla u pravcu interaktivne diskusije delegata Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti Parlamentarne skupštine NATO sa amabasadorima zemalja članica NATO.

U nastavku rada pośete učesnici su se susreli sa potpredśednikom Narodne skupštine Republike Srbije Igorom Bečićem, potom sa predstavnicima parlamentarnih odbora za - vanjske poslove, odbranu, unutrašnje poslove i evropske integracije, kao i sa šefom i članovima Stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije pri PS NATO. Tokom navedenih sastanaka gostima su predstavljeni najznačajniji rezultati najvišeg zakonodavnog doma Republike Srbije i aktivnosti planirane za predstojeći period. U okviru diskusija, učesnici skupa su posebno istakli važnost ispunjavanja preuzetih obaveza u procesu pridruživanja Republike Srbije Evropskoj uniji i sprovođenja reformskog procesa u vezi sa tim, a susret je obilježilo i interesovanje delegata o aktuelnim pitanjima bezbjednosnog karaktera u Republici Srbiji, izazovima sa kojima se suočava i mogućim modelima za njihovo prevazilaženje.  

Drugi dio današnje pośete Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti - Potkomiteta o demokratskom upravljanju PS NATO bio je posvećen sastancima sa predśednikom Vlade Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem; prvim zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem i ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojšom Stefanovićem.  

Ovom prilikom učesnicima susreta, delegatima Parlamentarne skupštine NATO, su predstavljene najznačajnije aktivnosti unutrašnje i vanjske politike Republike Srbije, a poseban dio diskusije, bio je posvećen pitanjima evropske budućnosti Republike Srbije posmatrano kroz prizmu regiona, sa posebnim osvrtom na izazove sa kojima se ova država suočava i mogućnostima za njihovo prevazilaženje.

Aktivnosti u okviru pośete Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti - Potkomiteta o demokratskom upravljanju Parlamentarne skupštine NATO se nastavljaju śutra.