Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 20. april 2016. 15:51

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje na Seminaru u Maroku

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Zajedničkog seminara koji se održava u Rabatu u Maroku od 20 - 22. aprila 

Prvog dana Seminara učesnike skupa uvodnim riječima su pozdravili: predśednik Predstavničkog doma Parlamenta Maroka Rachid Talbi El-Alami;  predśednik Doma savjetnika Parlamenta Maroka Hakim Ben Chamach; predśedavajući Posebne grupe za Mediteran i Bliski Istok Gilbert Le Bris, i ambasador Švajcarske u Kraljevini Maroko Massimo Baggi. Uslijedilo je uvodno obraćanje zamjenice generalnog direktora Međunarodne organizacije za migracije, ambasadorke Laure Thompson o „Perspektivi međunarodnih organizacija za migracije i izbjegličkoj krizi u MENA regionu“, praćeno vremenom opredjeljenim za pitanja i odgovore.

Prvom sesijom na temu: „Unutrašnji i vanjski prioriteti Maroka“ moderirao je predśedavajući Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok Gilbert Le Bris iz Francuske a učesnicima skupa izlaganjem po temi obratili su se predstavnici domaćih institucija: zamjenik ministra vanjskih poslova Mbarka Bouaida koji je govorio o „Političkoj i ekonomskoj situaciji“, potom ministar nadležan za odnose sa parlamentom i civilnim društvom Abdelaziz El Omari o „Prioritetima vanjske politike Maroka“, a uslijedilo je vrijeme opredjeljeno za pitanja i odgovore.

Potom je realizovana sesija posvećena temi: „Jedinstvena međunarodna strategija kao odgovor na bezbjednosne izazove na Bliskom istoku“, kojom je moderirao potpredśednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alli  iz Italije, a izlaganje su za ovu priliku imali ministar unutrašnjih poslova Mohamed Hassad o „Bezbjednosnoj situaciji i Daesh izazovu“ i gostujući predavač na Programu za Bliski Istok, predstavnik Carnegie Zadužbine za međunarodni mir dr Joseph Bahout na temu: „Međunarodni diplomatski i vojni odgovori na krize u Siriji i Iraku“. U okviru ove sesije, diskusija učesnika je uslijedila nakon izlaganja šefa Odjeljenja za Bliski istok i Sjevernu Afriku iz Odjeljenja za politička pitanja i bezbjednosnu politiku NATO-a Nicola De Santis-a na temu: „NATO politika u MENA regionu“.

Ovaj seminar Parlamentarne skupštine NATO ima za cilj obezbjeđenje foruma i omogućavanje dijaloga na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država te pružanje aktuelnih informacija iz predmetne oblasti.

Zajednički, 91. Rose-Roth seminar i seminar Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta za transatlantske ekonomske odnose  Parlamentarne skupštine NATO, čiju je realizaciju podržala švajcarska Vlada, okupio je približno 150 učesnika, i to parlamentaraca iz NATO i pridruženih članica kao i partnerskih država, visokih zvaničnika te predstavnika međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta, vlada i predstavnika javnog mišljenja.

Seminar śutra nastavlja rad.