Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 21. april 2016. 17:35

Učešće člana Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO na Seminaru u Maroku – drugi dan

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Zajedničkog 91. Rose Roth seminara i seminara Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta o transatlantskim ekonomskim odnosima.

Drugog dana Zajedničkog 91. Rose Roth seminara i seminara Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta o transatlantskim ekonomskim odnosima Parlamentarne skupštine NATO, tokom treće sesije posvećene temi: „Borba protiv ekstremizma: Izazovi i strategije“, kojom je moderirao član Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko Hassan El Filali, učesnicima su se izlaganjima obratili direktor istraživanja Francuskog nacionalnog naučno-istraživačkog centra (CNRS) Francois Burgat na temu „Džihadistički terorizam: religiozni fenomen“, a potom direktor Muhamed VI Instituta za Predavanja i studije o Kuranu Khalid Saqi koji je govorio o „Religiji i toleranciji kroz istoriju“ i „Ulozi Maroka u promociji modela tolerancije“.

Uslijedio je dio Seminara posvećen „Reformi sektora bezbjednosti i upravljanju“ kojim je moderirao član Doma savjetnika Parlamenta Kraljevine Maroko Mohamed El Azri, a izlaganjem je temu otvorio direktor Perito Grupe, bivši direktor Centra za inovacije u upravljanju bezbjednosnim sektorom Američkog Instituta za mir Robert Perito na temu „Bezbjednosna i reforma policijskih snaga“. Nakon njegovog izlaganja učesnicima skupa obratio se pomoćnik direktora i šef operacija u MENA regionu, prestavnik Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) Arnold Leuthold, koji je govorio na temu „Smanjenje državne nestabilnosti u Sjevernoj Africi: Doprinos reforme sektora bezbjednosti“.

Petom sesijom Seminara posvećenoj temi: „Libijski izazov i bezbjednost na području Sahela“ moderirao je predstavnik Parlamenta Republike Francuske, predśedavajući Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok Gilbert Le Bris, a učesnicima se obratio i predstavnik Ministarstva vanjskih poslova i saradnje na temu o „Perspektivi Maroka“. Potom je učesnicima Seminara predstavljen Izveštaj Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok o „Libiji i izazovu terorizma“ izvjestioca Andrea Manciulli-ja iz Italije.

Uslijedio je dio Seminara opredijeljen za diskusiju o “Bezbjednosti ljudi u promjenljivom okruženju: Izvor stresa i strategije adaptacije u MENA regionu“, kojim je moderirao član Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko Elmokhtar Rachdi. U okviru ove teme izlaganje je imao dr Mohamed Abdelraouf  na temu „Voda i bezbjednost“ a potom je „Slučaj Maroko“ predstavljen u kontekstu strategija adaptacije u Sjevernoj Africi i na području Sahela.

Seminar śutra nastavlja rad.