Odštampajte ovu stranicu
petak, 22. april 2016. 14:45

Završen Seminar u Maroku na kojem je učestvovao član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO

Zajednički 91. Rose Roth seminar i seminar Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta za transatlantske ekonomske odnose

Zajednički seminar koji je održan u Rabatu u Maroku, od 20. do 22. aprila 2016. godine, u najznačajnijem dijelu bio je posvećen pitanjima unutrašnjih i vanjskih prioriteta Kraljevine Maroko, zajedničkoj međunarodnoj strategiji za suprotstavljanje bezbjednosnim izazovima na Bliskom Istoku, borbi protiv ekstremizma - izazovima i strategijama u vezi sa tim, reformi bezbjednosnog sektora i upravljanja, situaciji u Libiji i bezbjednosti na području Sahela, kao i pitanjima iz oblasti korupcije, bezbjednosti, migracijskih tokova i preko-mediteranskoj saradnji.

Posljednjeg dana Zajedničkog seminara, tokom sedme sesije kojom je moderirao predsjednik ESC-a Faik Oztrak (Turska), u dijelu skupa posvećenog temi „Korupcija, upravljanje i bezbjednost“ delegatima se izlaganjem obratio generalni inspektor – predstavnik Ministarstva ekonomije i finansija Abdelali El Berria i tom prilikom govorio o „Vezi između korupcije i bezbjednosti, uključujući finansiranja terorizma“. Prisutnima se, takođe, obratio član Borda Transparency Maroko, Rachid Filali Meknassi govoreći o „Ulozi civilnog društva u borbi protiv korupcije u MENA regionu“. Dijalog učesnika Seminara, u okviru ove sesije, bio je usredsređen na pitanje uzroka koruptivnih pojava u državama Bliskog istoka i posljedicama koje ove pojave sa sobom nose, sa posebnim osvrtom na ugrožavanje bezbjednosnog ambijenta i vezu sa pojavom finansiranja terorizma.

Završnu sesiju Zajedničkog 91. Rose Roth seminara i seminara Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta o transatlantskim ekonomskim odnosima Parlamentarne skupštine NATO učesnici su posvetili diskusiji na temu: „Migracioni tokovi: saradnja u oblasti Mediterana, kojom je moderirao predstavnik Holandije, predśednik Potkomiteta o transatlantskim ekonomskim odnosima Menno Knip. U ulozi izlagača delegatima su se predstavili - predstavnik UNHCR-a u Maroku Jean-Paul Cavalieri, koji je napravio osvrt na migracione tokove u oblasti Mediterana, kao i ministar nadležan za Marokance koji žive van zemlje i migrantska pitanja, Anis Birou, izlaganjem o „Migracionoj politici Maroka i odnosima sa dijasporom u Evropi“.

U okviru završne sesije Seminara, delegatima su se obratili predśednik Predstavničkog doma Maroka Rachid Talbi El-Alami, predśednik Doma savjetnika Maroka Hakim Benchamach, i predśednik Posebne grupe za Mediteran i Bliski Istok Gilbert Le Bris. Oni su iznijeli zajedničkom ocjenu da je skup obezbijedio forum za raspravu o aktuelnim pitanjima bezbjednosno-političkog karaktera sa posebnim osvrtom na unutrašnje i vanjske prioritete Kraljevine Maroko, zajedničku međunarodnu strategiju za suprotstavljanje bezbjednosnim izazovima na Srednjem Istoku, borbu protiv ekstremizma, migracione tokove i prekomediteransku saradnju, te situaciju u Libiji i bezbjednost na području Sahela, pitanja korupcije i druge aktuelne teme iz predmetne oblasti.

Ovaj seminar Parlamentarne skupštine NATO imao je za cilj obezbjeđenje foruma i omogućavanje dijaloga na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država, te pružanje aktuelnih informacija iz predmetne oblasti.

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvovao je u radu Zajedničkog seminara.

Zajednički 91. Rose-Roth seminar i seminar Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok i Potkomiteta za transatlantske ekonomske odnose  Parlamentarne skupštine NATO, čiju je realizaciju podržala Vlada Švajcarske, okupio je približno 150 učesnika - parlamentarce iz NATO i pridruženih članica, kao i partnerskih država, visoke zvaničnike i predstavnike međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta, vlada i predstavnike javnog mišljenja.