Odštampajte ovu stranicu
petak, 27. maj 2016. 19:51

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO - prvi dan

Član delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Proljećnjeg zasijedanja PS NATO 2016

Śednica Stalnog komiteta počela je toplim riječima dobrodošlice predśedavajućeg, upućenih Stalnoj delegaciji Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO, koju predvodi Obrad Mišo Stanišić. On se nakon toga obratio učesnicima śednice i zahvalio na pozivu za prisustvo sastanku, čime je Crnoj Gori prvi put pružena prilika da učešće u radu podijeli sa parlamentarcima država članica Sjeverno-atlantske alijanse.

Stanišić je istakao da upućivanje poziva Crnoj Gori za članstvo u NATO i zaključenje Pristupnog protokola, predstavljaju veoma značajne korake i potvrde napora koje je Crna Gora uložila na putu evroatlantskih integracija. Ovim je dat snažan podstrek Crnoj Gori za nastavak predanog i posvećenog rada u ovoj oblasti, rekao je Stanišić, naglasivši da države članice NATO u Crnoj Gori imaju iskrenog prijatelja i partnera koji će pružiti puni doprinos unaprjeđenju sistema kolektivne bezbjednosti u svijetu, što je propraćeno aplauzom učesnika śednice.

 Tokom sastanka Stalnog komiteta, predmet razmatranja, između ostalih, bio je i Nacrt deklaracije „Jedinstvena i odlučna  NATO agenda za Samit u Varšavi”, koji su prezentovali predśedavajuća Komiteta za odbranu i bezbjednost Nicole Ameline iz Francuske i predśednik Političkog komiteta Ojars Eriks Kalnins iz Letonije, a predstavljene su i aktivnosti ovog tijela i Parlamentarne skupštine NATO u predstojećem periodu.

Pažnja učesnika bila je usmjerena i na informisanje o preduzetim aktivnostima na pripremi 62-godišnjeg zasijedanja PS NATO, koje će biti održano u Istambulu u Turskoj, u periodu od 18. do 21. novembra 2016. godine, kao i na pripremne aktivnosti za predstojeće skupove poput Proljećnjeg sastanka Stalnog komiteta i Proljećnjeg i Godišnjeg zasijedanja PS NATO u 2017. godini.

Tokom radnog dana realizovan je i sastanak sekretara delegacija, tokom kojeg su u cilju uspješne organizacije skupa, učesnicima pružene detaljne informacije organizaciono-tehničkog karaktera i data uputstva za uspješnu realizaciju Proljećnjeg zasijedanja PS NATO 2016. Takođe, predstavljene su i planirane aktivnosti Komiteta u narednom periodu.

Proljećnje zasijedanje PS NATO 2016 śutra nastavlja rad.

 

Galerija slika