Odštampajte ovu stranicu
subota, 28. maj 2016. 17:26

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO - drugi dan

Drugog dana Proljećnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO u 2016. godini održani su sastanci Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost i Političkog komiteta.

Tokom sastanka Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti realizovana je panel diskusija o „Političkom i bezbjednosnom razvoju na Zapadnom Balkanu“ tokom koje je razmotren Nacrt izvještaja specijalne izvjestiteljke Ulla-e Schmidt iz Njemačke na temu: „Zapadni Balkan - Izazovi evropskih i evro-atlantskih integracija“.

Učestvujući u raspravi o Nacrtu izvještaja, član delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić, u kontekstu evroatlantskog puta Crne Gore, izrazio je uvjerenje da će Crna Gora na Proljećnjem zasijedanju PS NATO, naredne godine, imati status punopravne članice i u vezi sa tim je iskazao punu saglasnost sa stavom izvjestiteljke Ulla-e Schmidt - da je proces ratifikacije Pristupnog protokola potrebno ubrzati.

Stanišić je naglasio da Crna Gora predstavlja multietničko društvo zasnovano na čvrstim osnovama, da ima korektnu regionalnu saradnju i dobre bilateralne odnose, te da nema neriješenih pitanja sa suśedima. U kontekstu iznijetog, posebno je istakao činjenicu - da Crna Gora predstavlja jedinu republiku bivše SFRJ u kojoj 90-ih godina prošlog vijeka, nije bilo ratnih dejstava.

Stanišić je iskazao punu podršku svim zemljama aspirantima u Sjevernoatlantsku alijansu, posebno suśedima, sa ciljem da se istorija na Zapadnom Balkanu ne ponavlja svako 30-40 godina.

Uslijedile su rasprave o Nacrtu izvještaja na temu: „Izgradnja evroatlantskih sposobnosti u borbi protiv terorizma i saradnja“ generalne izvjestiteljke Joelle Garriaud-Maylam iz Francuske, i Nacrtu izvještaja Potkomiteta za demokratsko upravljanje na temu: „Dva rata u Ukrajini: Zaštita nezavisnosti i implementacija stvarnih reformi“ izvjestioca Lord Jopling-a iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Sastanak Komiteta za ekonomiju i bezbjednost obilježile su prezentacije ministrarke za ekonomski razvoj, trgovinu i preduzetništvo Albanije Milve Ikonomi o „Ekonomskoj situaciju u Albaniji i na širem području Zapadnog Balkana“ i šefa Odjeljenja za međunarodne migracije OECD Jean-Christophe Dumont-a na temu „Ekonomska dimenzija migracijske krize“.

Potom su učesnicima śednice predstavljeni Nacrt generalnog izvještaja na temu „Budžetske implikacije novih izazova za transatlantsku bezbjednost“ izvjestiteljke Jean-Marie Bockel iz Francuske, i Nacrt izvještaja Potkomiteta o transatlantskim ekonomskim odnosima izvjestioca Ossur Skarphedinsson-a sa Islanda na temu “Ekonomske i bezbjednosne posljedice migracijske krize”.

Uslijedila je diskusija učesnika o Nacrtu izvještaja na temu: ”Veza između korupcije i bezbjednosti”, izvjestioca Potkomiteta o tranziciji i razvoju Richard Benyon-a iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Tokom sastanka Političkog komiteta učesnicima su se prezentacijama obratili ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati, izlaganjem o „Bezbjednosnim pitanjima na Balkanu“, i bivši predśednik Albanije prof. dr Rexhep Meidani na temu „Rusija i Zapadni Balkan“.

Takođe, diskutovano je i o Nacrtu izvještaja izvjestioca Potkomiteta o NATO partnerstvima Paolo Alli-ja iz Italije, na temu: “Kina u svijetu promjena”, nacrtima izvještaja izvjestioca Potkomiteta o transatlantskim odnosima Gerald E. Connolly-a, iz Sjedinjenih Američkih Država na temu “Bezbjednost u Zalivu“, kao i o “Političkim aspektima implementacije dogovora u Velsu i izgledima za Samit u Varšavi”, generalne izvjestiteljke Rase Jukneviciene iz Litvanije.

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO śutra nastavlja rad.