Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 30. maj 2016. 13:15

Plenarna śednica Proljećnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO

Član delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje na śednici

Četvrtog dana zasijedanja tokom Plenarne śednice učesnicima su se obratili: Michael Turner, predśednik Parlamentarne skupštine NATO-a; Ilir Meta, predśednik Parlamenta Republike Albanije; Edi Rama, predśednik Vlade Republike Albanije; Milo Đukanović, predśednik Vlade Crne Gore i ambasador Alexander Wershbow, zamjenik generalnog sekretara NATO-a, nakon čega je uslijedilo vrijeme za diskusiju.

Predśednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je u svom izlaganju, između ostalog  naveo - da imajući u vidu da evropske i evroatlantske integracije predstavljaju strateške prioritete Crne Gore, potpisivanje Pristupnog protokola predstavlja jedan od najznačajnijih uspjeha u protekloj deceniji za našu državu i potvrdu Alijanse da je Crna Gora u proteklom periodu predano i posvećeno radila na ostvarenju postavljenog cilja da postane dio porodice NATO zemalja članica.

Kako članstvo u Evropsku uniju i NATO predstavljaju drugo ime za stabilnost i prosperitet u regionu, Crna Gora će nastaviti sa ulaganjem napora za izgradnju dobrosuśedskih odnosa i regionalne saradnje, a postajanjem dijela zajednice NATO zemalja, kao najsigurnijeg okvira za stabilnost i sigurnost na Balkanu, nastaviće sa pružanjem doprinosa regionalnoj bezbjednosti u Evropi.

U tom kontekstu, posebno je naglasio - da je Crna Gora spremna da pruži dalji doprinos sistemu kolektivne bezbjednosti i da NATO u Crnoj Gori ima pouzdanog partnera i prijatelja.

Crna Gora će u predstojećem periodu nastaviti sa predanim radom koji će budućim generacijama osigurati stabilnost i prosperitet, zaključio je Đukanović.

U završnom dijelu śednice, na temelju sprovedene diskusije, uslijedilo je izjašnjavanje učesnika o Nacrtu deklaracije “Jedinstvena i odlučna NATO agenda za Samit u Varšavi” i predlozima finansijskih dokumenata, nakon prezentacije blagajnika Parlamentarne skupštine NATO.

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO 2016 danas završava rad.

 

Galerija slika