Odštampajte ovu stranicu
nedjelja, 29. maj 2016. 17:56

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO - treći dan

Trećeg dana Proljećnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO u 2016. godini, koje se održava u Tirani u Albaniji, održani su sastanci Komiteta za odbranu i bezbjednost i Komiteta za nauku i tehnologiju.

Tokom śednice Komiteta za odbranu i bezbjednost, učestvujući u raspravi “O aktuelnim nacionalnim i transnacionalnim bezbjednosnim izazovima” na bazi prezentacije ministarke odbrane Republike Albanije Mimi Kodheli, član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore Obrad Mišo Stanišić se, između ostalog, zahvalio ministarki i susjednoj Albaniji na iskrenoj i kontinuiranoj pomoći Crnoj Gori na njenom putu za članstvo u NATO. On se saglasio sa ministarkom Kodeli i onima koji smatraju da je budućnost drugih zemalja Zapadnog Balkana, takođe, u kolektivnom sistemu bezbjednosti kakav je Sjevernoatlantski savez.

Potom se učesnicima śednice prezentacijom obratio viši naučni saradnik - predstavnik Fondacije za strateška istraživanja Bruno Tertrais-a na temu „Izazovi sa juga“.

Uslijedila je diskusija delegata o Nacrtu izvještaja na temu "Novi odbrambeni imperativi - Implementacija obećanja datih u Velsu i očekivanja za Samit u Varšavi“ generalnog izvjestioca iz Kanade Joseph A. Day-a. Nakon toga se diskutovalo o nacrtima izvještaja na temu “Misija NATO - odlučna podška 2016“ specijalnog izvjestioca Wolfgang Hellmich-a iz Njemačke i izvještajima o „NATO i budućoj ulozi pomorskih snaga“ izvjestiteljke Potkomiteta o budućim bezbjednosnim i odbrambenim sposobnostima Madeleine Moon iz Ujedinjenog Kraljevstva.

U okviru śednice Komiteta za nauku i tehnologiju delegatima se prezentacijom obratio ministar energetike i industrije Republike Albanije Damian Gjiknuri, na temu „Albanija može postati važno čvorište južnog gasnog koridora“, a potom viši saradnik iz Centra za novu američku bezbjednost Elbridge A. Colby i Lukasz Kulesa, direktor za istraživanja iz Evropske mreže lidera na temu „Jačanje odvraćanja, promocija kontrole naoružanja u Evropi“.

Predstavljen je i Nacrt izvještaja na temu: “Budućnost savezničkih vazduhoplovnih sistema obavještavanja, nadzora i izviđanja“ generalnog izvjestioca Phillipe Vitel-a iz Francuske, kao i nacrti izvještaja „Izgradnja iranskog nuklearnog programa na dogovoru“, specijalnog izvjestioca Osmana Askin Bak-a iz Turske. Takođe, predstavljen je i izvještaj Potkomiteta o tehnološkim trendovima i bezbjednosti na temu: „Hemijski, biološki, radiološki i nuklearni (CBRN) terorizam: Uspon Daesh-a i budući izazovi“, izvjestiteljke Maria-e Martens iz Holandije.

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO śutra nastavlja rad, kada će biti održana Plenarna śednica.

 

Galerija slika