Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 24. oktobar 2016. 09:29

Treći dan 93. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO

Seminar je u najznačajnijem dijelu bio  posvećen pitanjima evropskih integracija i procesu reformi na Kosovu, napretku dijaloga na relaciji Beograd-Priština, budućnosti NATO-a na Zapadnom Balkanu, reformi sektora bezbjednosti na Kosovu, pitanjima ekonomskog napretka na Zapadnom Balkanu, izazovima migracija na području jugoistočne Evrope, prevenciji radikalizacije i borbi protiv terorizma.

Treći dan 93. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO, pozdravnom rječju, otvorio je potpredsjednik Skupštine Kosova i šef Delegacije Skupštine Kosova pri Parlamentarnoj skupštini NATO Xhavit Haliti, a potom se učesnicima skupa obratio premijer Kosova Isa Mustafa.

Završna sesija skupa bila je posvećena temi: “Sprječavanje radikalizacije i borba protiv terorizma” a ovim dijelom skupa moderirao je potpredsjednik Komiteta za nauku i tehnologiju Parlamentarne skupštine NATO Bruno Vitorino iz Portugala. Ovom prilikom o “Pristupu Kosova u suprotstavljanju terorizmu i sprečavanju radikalizacije” govorio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hyseni, a potom su se učesnicima obratili i viši naučni saradnik iz Kosovskog centra za bezbjednosne studije Abit Hoxha izlaganjem na temu “Radikalizacija na Kosovu: Pogled civilnog društva”  i urednica Balkanske mreže novinara istraživača Marija Ristić o “Usponu Daesh-a i njegovom uticaju na jugoistočnu Evropu: Kako se boriti protiv radikalizacije i razviti održive antiterorističke pristupe”.

Na temelju sprovedene rasprave po temi, konstatovano je da su države Zapadnog Balkana tokom prethodnih godina bile suočene sa izazovima Daesh-a i da su u vezi s tim vodile stroge politike i preduzimale odlučne korake u cilju suprotstavljanja ovom fenomenu i obezbjeđenja sigurnog okruženja za svoje građane. Takođe, u vezi sa tim, a u cilju nastavka preduzimanja daljih koraka na planu borbe protiv radikalizacije, terorizma i sprovođenja održivih mehanizama koji imaju za cilj suprotstavljanje navedenim društveno opasnim pojavama, učesnici sesije su zajednički konstatovali značaj nastavka saradnje među državama regiona i šire - u cilju dijeljenja informacija, razmjene znanja i najboljih praksi, posebno imajući u vidu da navedene društveno opasne pojave ne poznaju granice, te da ih je neophodno kontinuirano sprovoditi i nadograđivati.

Ovaj seminar Parlamentarne skupštine NATO imao je za cilj obezbjeđenje foruma i omogućavanje dijaloga na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država, te pružanje aktuelnih informacija iz predmetne oblasti.

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvovao je u radu 93. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO.

Ovaj seminar, čiju je realizaciju podržala švajcarska Vlada, okupio je približno 130 učesnika, parlamentaraca iz NATO zemalja članica i partnerskih država, predstavnika vlada i međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.

Seminar danas završava rad.

 

Galerija slika