Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 19. februar 2015. 16:02

U okviru Zimskog zasijedanja PS OEBS-a održan Mediteranski forum i zajedničko zasijedanje odbora

Istaknut značaj mirnog rješavnja sukoba i predstavljene glavne teme predśedavanja Stalnom Savjetu OEBS-a.

Ovogodišnje Zimsko zasijedanje počelo je održavanjem vandredne sjedice Biroa na kome je učestvovao predśednik emiritus PS OEBS –a Ranko Krivokopić sa ciljem razmatranja legitimnosti odluke o učešću člana delegacije Ruske Federacije pri Parlamentarnoj skupštini porijeklom iz Krima. Vođeni principom međunarodnog priznanja Krima kao dijela teritorije Ukrajine, ali i činjenicom da član delegacije nije biran za poslanika u ruskoj Dumi, na Birou je jednoglasno donijeta odluka da član delegacije Ruske Federacije u tom svojstvu ne može učestvovati u daljem radu Parlamentarne skupštine OEBS-a.

U drugom dijelu dana održan je Mediteranski forum PS OEBS-a koji u svoj fokus stavlja pitanja od zajedničkog interesa zemalja iz oblasti Sredozemnog mora. S tim u vezi, ovogodišnja tema Foruma, kojim je predsjedavala Isabel Pouzelo (Španija), potpredśednica PS OEBS –a, ticala se bezbjednosti i saradnje u mediteranskoj oblasti, a učesnici su se saglasili da je potrebno njegovati vrijednosti skupa u pogledu borbe protiv terorizma, trgovine ljudima, te unaprjeđenja energetske sigurnosti i rodne ravnopravnosti.

Tokom zajedničkog zasijedanja odbora, kojim je predśedavala potpredśednica PS OEBS –a Kristin Mutonen (Christine Muttonen), aktuelni predśedavajući Stalnom savjetu OEBS –a gdin Ivica Dačić, istakao je da će najvažnije teme u okviru predśedavanja biti djelovanje u pravcu mirnog rješavanja aktulenih kriza u oblasti koje pokriva OEBS, te promocija prosperiteta, solidarnosti i izgradnje povjerenja među državama. U okviru ukrajinske krize, skrenuta je pažnja na poštovanje Sporazuma iz Minska u okviru kog je OEBS preuzeo obaveze povlačenja teškog naoružanja, oslobađanja zarobljenika po principu „svi za sve“, te obezbjeđivanja slobode medija i bezbijedno sprovođenje izbora. Direktor ODIHR- a Mihael Georg Link, kazao je da ovogodišnji budžet predviđa aktivnosti posmatračkih misija na svim izborima, koji su planirani tokom 2015. godine i pozvao je države članice da se odazovu pozivu za učešće te time daju svoj doprinos.

Takođe, danas su održane śednice tri odbora na kojima su razmatrana pitanja transnacionalnih prijetnji, slobode medija i prava izbjeglica, te energetske sigurnosti i zaštite životne sredine.

Śutra se očekuje drugo zajedničko zasijedanje odbora, kome će prethoditi zasijedanje Stalnog odbora, na kome će biti riječi o aktulenoj ukrajinskoj krizi, te odgovoru OEBS–a na rješavanje sukoba u toj oblasti.

Na ovogodišnjem Zimskom zasijedanju učestvuje predśednik emiritus PS OEBS–a Ranko Krivokapić i stalni članovi delegacije - potpredśednik Skupštine Crne Gore Milutin Simović i poslanik Goran Danilović. 

Galerija slika