Odštampajte ovu stranicu
utorak, 07. jul 2015. 14:40

Nastavak 24. Godišnjeg zasijedanja PS OEBS-a

Održane śednice opštih odbora i razmotrene rezolucije i izvještaji

24. Godišnje zasijedanje PS OEBS-a nastavljeno je održavanjem śednica tri opšta odbora na čijem dnevnom redu su se našle opšte rezolucije Odbora za politička pitanja i bezbjednost, Odbora za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju, zaštitu životne sredine i Odbora za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja.

Rodžer Viker (SAD), predśedavajući Odboru za politička pitanja i bezbjednost kazao je da broj amandmana (69) podnijetih na opštu rezoluciju govori o zainteresovanosti i posvećenosti članova pitanjima iz nadležnosti ovog Odbora.Najveći dio tiče se bezbjednosne situacije, a uzimajući u obzir aktuelne krize i izostanak ruske delegacije, čuli su se komentari da parlamentarni dijalog u datim okolnostima jeste otežan.  Margarita Cederfelt (Švedska), izvjestilac Odbora, predstavila je podnijetu rezoluciju koja je usvojena uz određene izmjene u odnosu na prvobitni tekst.

Predśedavajuća Odboru za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju, zaštitu životne sredine Roza Aknazarova (Kirgistan) istakla je značaj unapređenja ekonomske saradnje, te razvoja investicija, kao osnove za opštu stabilnost oblasti koju pokriva OEBS. Rezoluciju odbora predstavila je izvjestilac Odbora Marieta Tidei (Italija) naglašavajuči da Helsinški završni akt iz 1975. godine proklamuje značaj ekonomske stabilnosti i održivog razvoja i predviđa smjernice PS OEBS-a u vezi sa unapređenjem ekonomske situacije u skladu sa zaštitom životne sredine. Takođe, predstavljen je trilateralni sporazum Kipra, Grčke i Egipta koji ima za cilj jačanje ekonomske saradnje u oblasti Mediterana, sa posebnim akcentom na trgovinsku razmjenu. Većinom glasova članovi Odbora za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju, zaštitu životne sredine usvojili su opštu rezoluciju.

Śednicom Odbora za demokratiju,ljudska prava i humanitarna pitanja predśedavala je Izabel Santos (Portugal), koja je istakla da se demokratija i ljudska prava tiču svih država članica, te ukazala na potrebu za vidljivim sprovođenjem aktivnosti usmjerenih ka poštovanju istih.  Tokom śednice razmatrani su pristigli amandmani na opštu rezoluciju za koju je izvjestilac Gordana Čomić (Srbija), a na samom kraju konstatovano je usvajanje datog dokumenta uz određene izmjene.

Rasprava o pojedinačnim rezolucijama biće nastavljena śutra na plenarnoj śednici. Rezolucija posvećena Helsinki +40 procesu, koja je direktno upućena plenumu, usvojena je uz određene izmjene, a između ostalog promoviše posvećenost država članica poštovanju demokratskih izbornih standarda, bolju koordinaciju parlamentarne dimenzije u prevenciji konflikata, te poštovanje svih deset principa Helsinškog završnog akta.

Na zasijedanju učestvujupočasni predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i predśednik Skupštine Crne |Gore Ranko Krivokapić, potpredśednik Skupštine Milutin Simović i poslanik Goran Danilović.

Galerija slika