Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 09. jul 2015. 11:20

Završeno 24. godišnje zasijedanje PS OEBS –a

Usvojena Helsinška deklaracija i izabrani predśednik i potpredśednici Parlamentarne skupštine kao i predśedavajući odborima

Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS – a završeno je danas u Helsinkiju. Preko pedeset parlamentaraca učestvovalo je u raspravi na plenarnoj śednici koja je vođena o predlogu kanadske rezolucije pod nazivom „Nastavak jasnog i teškog, nepromjenljivog kršenja međunarodnih normi i OEBS obaveza Ruske Federacije“, koja je na kraju usvojena većinom prisutnih. Izostanak ruske delegacije na Godišnjem zasijedanju uslovilo je povlačenje njihovih predloženih rezolucija, te podnijetih amandmana, što su mnogi ocijenili kao nedostatak mogućnosti za vođenje konstruktivnog dijaloga. Među petnaest podnijetih rezolucija, posebno se istakla slovenska koja se ticala unapređenja sistema nacionalnih doprinosa budžetu OEBS –a u kojoj je naglašena minimalna  kontribucija države članice od 10.000 eura na godišnjem nivou. Predložene rezolucije inkorporirane su u zajedničku deklaraciju koja je obuhvatila pitanja migranata i izbjeglica, kontrole naoružanja, prava manjina i klimatskih promjena kao i brojna bezbjednosna pitanja u oblasti koju pokriva OEBS.

Pored toga, nakon verifikacije kandidata na Birou, opšti odbori su izabrali svoje predśednike, potpredśednike i izvjestioce na period od godinu dana. Na isti period reizabran je i predśednik PS OEBS –a kao i četiri potpredśednika. Potpredśednici Piter Bouns (Peter Bowness) iz Ujedninjenog kraljevstva, Georg Cereteli (George Tsereteli)  iz Gruzije i Roberto Batelli (Slovenija) izabrani su na period od 3 godine, dok će Robert Aderholt (SAD)  biti potpredśednik do 2017. godine.

Šefovi posmatračkih misija u Velikoj Britaniji, Tadžikistanu i Turskoj predstavili su svoje izvještaje o nedavno održanim izborima.

Jesenje zasijedanje PS OEBS –a održaće se u Ulanbatoru (Mongolija) od 15. do 18. septembra.

Na godišnjem zasijedanju učestvovali su počasni predśednik PS OEBS-a i predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, potpredśednik Skupštine Milutin Simović i poslanik Goran Danilović.