Odštampajte ovu stranicu
petak, 10. jun 2016. 15:06

Poslanik Branko Čavor održao sastanak sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori

Istaknuta saradnja dvije države i razmotren predlog kandidature rumunskog poslanika za potpredśednika PS OEBS-a

U susret 25. godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine (PS) OEBS-a, poslanik Branko Čavor i Nj.E. ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nagi (Ferdinand Nagy) sastali su se danas, kako bi razgovarali o  kandidaturi rumunskog poslanika Viktora Dobrea (Victor Paul Dobre) za potpredśednika PS OEBS-a.

Sastanak je bila svojevrsna prilika da se istaknu prijateljski odnosi dvije države, te konstruktivna saradnja, koja se, između ostalog, ogleda u intenzivnom parlamentarnom dijalogu.

U vezi sa tim, poslanik Čavor, koji je na sastanku učestvovao u svojstvu zamjene članu u stalnoj delegaciji Skupštine Crne Gore pri PS OEBS, zahvalio se ambasadoru na podršci koju Rumunija pruža Crnoj Gori na ostvarivanju njenih spoljnopolitičkih ciljeva. Što se tiče predloženog kandidata, poslanik Čavor je istakao uvjerenje da bogato političko i parlamentarno iskustvo poslanika Dobrea ukazuje da on može da opravda poziciju potpredśednika PS OEBS-a. On je dodao da će s pažnjom razmotriti predlog, a o istom se i izjasniti na samom Godišnjem zasijedanju, koje se održava u Tbilisiju od 1. do 5. jula tekuće godine.

Ambasador Nagi posebno je istakao saradnju Rumunije i Crne Gore u okviru parlamentarne diplomatije, kao najstarije tradicionalne grane diplomatije, te dodao da će Rumunija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na njenom putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama. U tom smislu, naglasio je da primjećuje snažan napredak Crne Gore u sprovođenju reformi i realizaciji obaveza koje se od nje očekuju.

Budući da je 2016. godina izborna u obje države, sagovornici su razmijenili mišljenje o načinu izbora poslanika, te zajedno istakli važnost osiguravanja fer i slobodnih izbora.

 

Galerija slika