Odštampajte ovu stranicu
petak, 01. jul 2016. 14:32

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvuje na XXV godišnjem zasijedanju PS OEBS-a

Istaknut značaj unapređenja parlamentarnog dijaloga država učesnica u cilju donošenja zajedničkih smjernica za borbu protiv ključnih izazova u oblasti koju pokriva OEBS

XXV godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a (PS OEBS) počelo je održavanjem śednice Stalnog odbora na kojoj je jednoglasno usvojen budžet Skupštine za 2016/2017. godinu. Osim toga, predśednik PS OEBS-a Ilka Kanerva (Ilkka Kanerva) i generalni sekretar Roberto Montela (Roberto Montella) predstavili su aktivnosti Skupštine u prethodnih šest mjeseci i tom prilikom istakli unapređenje saradnje Parlamentarne skupštine sa ostalim strukturama OEBS-a, ali i drugim značajnim organizacijama poput Savjeta Evrope.

Śednicu Stalnog odbora obilježilo je glasanje za verifikovanje rezolucija, koje će postati dio usaglašene Zajedničke deklaracije, čije se usvajanje očekuje na plenarnoj śednici u ponedjeljak. Dvotrećinskom većinom podržano je ukupno petnaest rezolucija, koje se bave pitanjima bezbjednosti, demokratije i ljudskih prava, te ekonomskim aspektima i zaštitom životne sredine u oblasti koju pokriva OEBS.

Takođe, predstavljen je izvještaj posmatračke misije tokom parlamentarnih izbora u Kazahstanu održanih u maju, ali i nalazi specijalnih izvjestilaca o bezbjednosnoj situaciji u Moldaviji, Južnom Kavkazu, Centralnoj i Istočnoj Aziji, arktičkoj i baltičkoj oblasti.  

Današnju plenarnu śednicu otvorio je predśednik Parlamenta Gruzije David Usupašvili (David Usupashvili), a prisutne su pozdravili i predśednik Gruzije Giorgi Margvelašvili (Giorgi Margvelashvili), premijer Giorgi Kvirikašvili (Giorgi Kvirikashvili), predśednik PS OEBS-a Ilka Kanerva, predśedavajući OEBS-u, ministar vanjskih poslova Njemačke Frank Štajnmajer (Frank – Walter Steinmeier) i predśednik Savjeta Evrope Pedro Agramunt (Pedro Agramunt).  

Fokus ovogodišnjeg zasijedanja je značaj parlamentarnog dijaloga i unapređenja saradnje država učesnica u cilju borbe protiv svih oblika prijetnji, prije svega u bezbjednosnom smislu, te ulaganje napora u pogledu deeskalacije aktuelnih sukoba. Na skupu, koji okuplja više od 300 parlamentaraca iz OEBS regije, istaknuto je da budućnost OEBS-a zavisi od očuvanja helsinških principa koji odražavaju postojanje političke volje, posvećenost kompromisu, te izgradnju povjerenja i zajedničko djelovanje u pravcu rješavanja izazova u oblasti koju pokriva OEBS. U vremenu izraženih bezbjednosnih prijetnji, važno je izgraditi povjerenje među državama i narodima, a na principu medijacije i konsenzusa osigurati mir i bezbjednost, poruka je današnje plenarne śednice.

Za śutra su planirane śednice opštih odbora koje će obilježiti razmatranje rezolucija, proslijeđenih odborima u odnosu na pitanja kojima se bave.

Na godišnjem zasijedanju učestvuju poslanici Slaven Radunović i Branko Čavor. 

 

Galerija slika