Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 04. jul 2016. 16:53

Četvrti dan godišnjeg zasijedanja PS OEBS-a u Tbilisiju

Dijalog i izgradnja povjerenja među državama ključni za prevazilaženje zajedničkih izazova država članica

Proteklih četiri dana, više od 300 parlamentaraca u okviru Parlamentarne skupštine OEBS-a, razmatralo je rezolucije koje se odnose na ukrajinsku krizu, transnacionalni terorizam, eskalaciju sukoba u Gruziji, klimatske promjene, osnovne slobode i poštovanje ljudskih prava na Krimu, te borbu protiv korupcije i prava izbjeglica.  Na današnjoj plenarnoj śednici usvojena je rezolucija Filipea Lomabardija (Filippo Lombardi (Švajcarska), posvećena ukidanju sankcija parlamentarcima u pogledu njihovog učešća  na svim skupovima u organizaciji Parlamentarne skupštine OEBS-a. Pored nje, učesnici su usvojili  rezoluciju o potrebi za opremanjem civilnih aviona  dodatnim tehničkim sredstvima, čiji je predlagač Nikolaj Kovaliev (Ruska Federacija). Specijalni izvjestilac za pitanja rodne ravnopravnosti Hedi Fraj (Hedy Fry), (Kanada), predstavila je izvještaj u vezi sa unapređenjem političkog, ekonomskog i socijalnog položaja žena u društvu. Fraj je istakla da sve države članice moraju imati sluha za pitanja rodne ravnopravnosti, integraciju žena, te izgradnju adekvatnih mehanizama za njihovu sigurnost, kroz donošenje održivih strategija.

U okviru rasprave koja je uslijedila razmatrana su pitanja od zajedničkog interesa država članica. Istaknuto je da parlamentarni dijalog i međusobno povjerenje država predstavlja važan faktor u prevazilaženju izazova.

Tokom rasprave, prisutnima se obratio i član delegacije Skupštine Crne Gore Slaven Radunović. Ukazujući na važnost rezolucije Margarete Cederfelt (Švedska), koja se bavi pitanjem borbe protiv korupcije i jačanjem vladavine prava, Radunović je naglasio da na globalnom nivou, korupcija ostaje jedan od gorućih problema i predstavlja ozbiljnu prijetnju društvu.  Promoviše neznanje, neznanje stvara nestručne, politički profilisane kadrove i u tom začaranom krugu, ozbiljno nagriza demokratska, zdrava i sigurna društva. S tim u vezi, Radunović vjeruje da primjena principa neselektivnog sprovođenja zakona, te kontinuirana saradnja svih relevantnih institucija, doslijednost reformama i odlučnost svih političkih struktura predstavljaju djelotvorni lijek protiv ove široko rasprostranjene pojave. „Građani Crne Gore korupciju doživljavaju kao način života. U državi u kojoj se vlast nije promijenila godinama, borba protiv korupcije je posebno zahtijevna. Morate krenuti od samo početka – od osiguravanja fer i slobodnih izbora“, kazao je Radunović. Potrebno je da konstruktivni dijalog, koji se očekuje od država učesnica, doprinese jasnim smjernicama za buduće parlamentarne akcije, koje vode jačanju političke volje izvršnih vlasti, zaključio je.

Plenarnoj śednici prethodile su śednice odbora na kojima su izabrani rukovodioci. Za predśedavajućeg Odboru za politička pitanja i bezbjednost (I) reizabran je Rodžer Viker (Roger Wicker), (SAD).  Izvjestilac Odbora je Margareta Cederfelt (Švedska). Nilza Sena (Portugal) izabrana je na mjesto predśedavajućeg Odboru za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i zaštitu životne sredine (II), dok je Artur Gerasimov (Ukrajina) novi zamjenik predśedavajućeg. Marieta Tidei (Italija) ostaje izvjestilac II Odbora. Odbor za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja izabrao je Ignasija Amora (Igrancio Sanches Amor), (Španija) za predśedavajućeg, za zamjenicu predśedavajućeg Ivanu Dobešovu (Češka), dok je za izvjestioca Odbora izabran Kirjakos Hadijaninis (Kyriakos Hadjiyiannis), (Kipar).

Śutra se očekuje konačno usaglasašavanje Zajedničke deklaracije i izbor predśednika i članova Biroa Parlamentarne skupštine. Na śutrašnjoj plenarnoj śednici govoriće i predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović.

Na ovogodišnjem zasijedanju PS OEBS-a u Tbilisiju, pored predśednika Skupštine Crne Gore i šefa delegacije Darka Pajovića, učestvuju i poslanici Branko Čavor i Slaven Radunović.

 

Galerija slika