Odštampajte ovu stranicu
utorak, 21. april 2015. 20:33

Drugi dan Aprilskog zasijedanja PSSE

Održana rasprava o mjerama tajnog nadzora, budžetu i prioritetima Savjeta Evrope i troškovima PSSE u periodu od 2016. do 2017. godine i humanitarnim posljedicama aktivnosti terorističke grupe „Islamska država“

Parlamentarna skupština SE podržala je rezoluciju o mjerama tajnog nadzora u kojoj, pored ostalog, poziva na jačanje parlamentarne i sudske kontrole obavještajnih službi, prikupljanje i analizu ličnih podataka bez saglasnosti lica samo na osnovu prethodnog sudskog naloga i obezbjeđivanje kredibilne i efikasne zaštite zviždača koji ukazuju na nezakonito sprovođenje mjera tajnog nadzora.

Po okončanju objedinjene rasprave o budžetu i prioritetima Savjeta Evrope i troškovima Parlametararne skupštine u periodu od 2016. do 2017. godine, PSSE je usvojila Rezoluciju i Mišljenje u kojem je posebno istaknuto da široki proces reformi koji sprovodi Savjet Evrope u cilju omogućavanja efikasnijeg suočavanja sa aktuelnim izazovima može biti realizovan samo uz političku i finansijsku posvećenost država članica. U tom smislu, pozdravljena je odluka Turske da u 2016. godini postane jedna od zemalja koja će najviše doprinijeti budžetu Savjeta Evrope.

Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope obratio se danas Kralj Belgije koji je pozvao na “uspostavljanje i očuvanje pristojnog društva” izražavajući žaljenje zbog postojanja “velikog broja situacija u kojima muškarci i žene nijesu tretirani sa dostojanstvom”. Posebno je istakao da je jedan od najvažnijih zadataka Evrope nastavak izgradnje kulture u kojoj bi pristojnost i uljudnost prevladale nad ravnodušnošću.

U poslijepodnevnom dijelu zasijedanja bilo je riječi o humanitarnim posljedicama aktivnosti terorističke grupe „Islamska država“. U rezoluciji koja je usvojena ovim povodom, PSSE poziva države članice da pokažu solidarnost i odgovornost prema izbjeglicama i preduzmu sve neophodne mjere da spriječe odlazak njihovih državljana na ratišta u Siriji.

Na današnjem zasijedanju izabrane su i sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Andore, Austrije, Finske, Irske i Lihtenštajna.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland, odgovarajući na pitanja poslanika, posebno se osvrnuo na Akcioni plan Savjeta Evrope za Ukrajinu, čiji je cilj pružanje podrške političkim i ustavnim reformama u Ukrajini, kao i na potrebu poboljšanja operacija spašavanja na moru, ali i jačanja ekonomske, socijalne i političke situacije u zemljama Mediterana.

Tokom dana održane su śednice Odbora za politička pitanja i demokratiju, Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za socijalna pitanja, zdravstvo i odživi razvoj, Pododbora za ljudska prava, Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije i Odbora za Poslovnik.

Na śednici Pododbora za ljudska prava razmotrena je Lista kandidata za izbor člana Evropskog komiteta za prevenciju torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) iz Crne Gore.

Trećeg dana Aprilskog zasijedanja biće održane rasprave o posljedicama političke i bezbjednosne situacije u Ukrajini, diskriminaciji transrodnih osoba u Evropi i zakonodavnom okviru i praksama odvajanja djece od porodice u zemljama članicama Savjeta Evrope. 

Delegaciju Skupštine Crne Gore na Aprilskom zasijedanju čine: Predrag Sekulić, šef Delegacije i Goran Tuponja i Snežana Jonica, članovi Delegacije.