Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 22. april 2015. 23:02

Treći dan Aprilskog zasijedanja PSSE

Održane rasprave o posljedicama političke i bezbjednosne situacije u Ukrajini, diskriminaciji transrodnih osoba u Evropi i zakonodavnom okviru i praksama odvajanja djece od porodica u zemljama članicama Savjeta Evrope

Na današnjem zasijedanju Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržala je Rezoluciju u kojoj izražava žaljenje zbog diskriminacije sa kojom se součavaju transrodne osobe u Evropi i ukazuje na nedovoljno razvijenu svijest javnosti o ovom pitanju. S tim u vezi, PSSE je pozvala države članice da svojim zakonodavstvom izričito zabrane diskriminaciju zasnovanu na rodnom identitetu.  

PSSE je, takođe, po okončanju raspave o socijalnim službama u Evropi, usvojila Rezoluciju kojom poziva države članice da usvoje zakone i procedure u kojima se, prilikom donošenja odluka o  odvajanju djeteta od porodice, na prvo mjesto stavlja najbolji interes djeteta. U Preporukama koje su usvojene istim povodom, PSSE preporučuje Komitetu ministara da bi prilikom izrade strategije Savjeta Evrope za prava djeteta (2016-2019) trebalo obuhvatiti i pitanje poštovanja dječijih prava u postupku odlučivanja o odvajanju od porodica.

U prijepodnevnom dijelu zasijedanja ministar vanjskih poslova i evropskih poslova Belgije Didije Rejnders predstavio je Komunikaciju o aktivnostima Komiteta ministara Savjeta Evrope u periodu između dva zasijedanja (februar – april 2015). Posebno se osvrnuo na aktivnosti u oblasti borbe protiv radikalizma i ekstremizma, kao i u oblastima vladavine prava, ljudskih prava i socijalne kohezije.

Tokom dana održani su sastanci političkih grupa i śednice Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Odbora za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, Odbora za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije, Zajedničkog odbora, kao i saslušanje Odbora za politička pitanja i demokratiju i Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica na temu Ukrajina i humanitarni izazovi.

Danas je održan i sastanak šefova stalnih delegacija parlamenata regiona, na kojem su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima na Aprilskom zasedanju i saradnji ovih delegacija u okviru PSSE.

Četvrtog, pretposlednjeg, dana zasijedanja, PSSE će održati rasprave po hitnom postupku o nedavnoj tragediji na Mediteranu, kao i o Predlogu dodatnog protokola Konvenciji o sprečavanju terorizma. Takođe, biće riječi o postmonitoring dijalogu sa Monakom i upotrebi bespilotnih letilica - dronova u kontekstu ljudskih prava i međunarodnoga prava.

Na śutrašnjoj śednici Odbora za monitoring planirano je imenovanje koizvjestilaca za Crnu Goru u postmonitoring dijalogu.

Delegaciju Skupštine Crne Gore na Aprilskom zasijedanju čine: Predrag Sekulić, šef Delegacije i Snežana Jonica i Goran Tuponja, članovi Delegacije.