Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 23. april 2015. 22:34

Četvrti dan Aprilskog zasijedanja PSSE

Imenovani koizvjestioci za Crnu Goru u postmonitoring dijalogu

Četvrtog dana zasijedanja održane su rasprave o migracionim tokovima na Mediteranu, Predlogu dodatnog protokola Konvenciji o sprečavanju terorizma, postmonitoring dijalogu sa Monakom, upotrebi bespilotnih letilica - dronova u kontekstu ljudskih prava i međunarodnoga prava i o pozivu Međunarodnoj fudbalnoj federaciji (FIFA) da ponovi glasanje o domaćinu Svjetskog prvenstva 2022. godine

PSSE je usvojila više rezolucija među kojima i onu kojom poziva države članice Evropske unije da usvoje sveobuhavatan pristup rješavanju migracionih tokova na Mediteranu, kao i da jačaju operacije potrage i spašavanja na moru pružanjem većeg doprinosa.

Danas je, takođe, donijeta odluka o okončanju postmonitoring dijaloga sa Monakom, uz nastavak praćenja zakonodavnog i institucionalnog razvoja putem periodičnih izvještaja Odbora za monitoring. U Rezoluciji koja je donijeta tim povodom pozdravljen je značajni napredak koji je Monako ostvario od 2004. godine u ispunjavanju preuzetih obaveza.

U poslijepodnevnom dijelu današnjeg zasijedanja Komesar za ljudska prava je predstavio Godišnji izvještaj o radu za 2014. godinu.

Tokom dana održane su śednice Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Odbora za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije, Odbora za pravna pitanja i ljudska prava i Odbora za monitoring.

Na današnjoj śednici Odbora za monitoring za koizvjestioce za Crnu Goru u postmonitoring dijalogu imenovani su Teri Lejden, član Delegacije Irske u PSSE (ALDE) i Ionut-Marian Stroe, šef Delegacije Rumunije u PSSE (EPP).

Posljednjeg dana zasijedanja PSSE će razmotriti pitanja ravnopravnosti i zabrane diskriminacije u pristupu pravosuđu i efektivnosti Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Delegaciju Skupštine Crne Gore na Aprilskom zasijedanju čine: Predrag Sekulić, šef Delegacije i Snežana Jonica i Goran Tuponja, članovi Delegacije.