Odštampajte ovu stranicu
utorak, 23. jun 2015. 21:12

Drugi dan zasijedanja PSSE

Održane rasprave o unapređenju zaštite zviždača, partnerstvu za demokratiju u pogledu Parlamenta  Maroka i funkcionisanju demokratskih institucija u Azerbejdžanu

Na današnjem zasijedanju Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržala je Rezoluciju kojom poziva zemlje članice da poboljšaju zaštitu zviždača, unaprijede odgovornost i podrže borbu protiv korupcije i lošeg upravljanja, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. U Preporuci koja je donijeta istim povodom, PSSE poziva Komitet ministara da podstiče dalje unapređenje zaštite zviždača pokretanjem procesa pregovora o pravno obavezujućem aktu, u obliku okvirne konvencije, kojem bi mogle pristupiti i zemlje koje nijesu članice SE, a koji bi se odnosio i na prestupe na koje ukazuju zaposleni u obavještajno-bezbjednosnim službama.

Po okončanju rasprave o partnerstvu za demokratiju u pogledu Parlamenta Maroka, usvojena je Rezolucija kojom PSSE pozdravlja značajnu podršku koje ovo partnerstvo uživa na nivou Vlade i Parlamenta Maroka, u političkim krugovima i među predstavnicima civilnog sektora, kao jedno od značajnih sredstava pokretanja i razvoja ključnih reformi u ovoj zemlji. PSSE je prepoznala napredak koji je Maroko ostvario u prethodnom periodu ujačanju demokratskog upravljanja, ali i konstatovala da dinamika zakonodavne i institucionalne reforme mora biti ubrzana. 

Danas je, takođe, usvojena i Rezolucija o funkcionisanju demokratskih institucija u Azerbejdžanu kojom PSSE poziva azerbejdžanske vlasti da unaprijede primjenu Ustavom garantovanog principa podjele vlasti, ojačaju parlamentarnu kontrolu nad radom izvršne vlasti i unaprijede nezavisnost pravosuđa, kao i da sprovedu niz aktivnosti u cilju unapređenja izbornog procesa, slobode izražavanja i slobode udruživanja.

U prijepodnevnom dijelu zasijedanja Parlamentarnoj skupštini obratio se genenalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun. On je ponovio posvećenost Ujedinjenih nacija borbi protiv nasilnog ekstremizma i antisemitizma i drugih oblika diskriminacije. Pozdravio je aktivnosti koje Savjet Evrope sprovodi u ovoj oblasti, posebno donošenje Dodatnog protokola Konvenciji o sprečavanju terorizma i osnivanje Parlamentarnog saveza protiv mržnje i najavio predstavljanje, u novembru ove godine, Akcionog plana Ujedinjenih nacija za sprečavanje ekstremizma. U obraćanju poslanicima, generalni sekretar UN je, takođe, pozvao na zaštitu ljudskih prava migranata, tražilaca azila i izbjeglica. Govoreći o situaciji u Ukrajini, posebno je naglasio da je potrebno uložiti sve napore u ostvarivanje punog poštovanja Sporazuma iz Minska i postizanje političkog rješenja.

U poslijepodnevnom dijelu današnjeg zasijedanja na pitanja poslanika odgovarao je generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland.

U okviru izbora i imenovanja, PSSE je izabrala sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Jermenije, Letonije, Luksemburga i Monaka i imenovala zamjenika generalnog sekretara Savjeta Evrope.

Trećeg dana Junskog zasijedanja biće održane rasprave o poništenju prethodno potvrđenih akreditiva Delegacije Ruske Federacije i o situaciji u Mađarskoj nakon donošenja Rezolucije PSSE o zahtjevu za pokretanje postupka monitoringa u pogledu ove zemlje, kao i objedinjena rasprava o unapređenju transparentnosti vlasništva nad medijima i medijskoj odgovornosti i etici u promjenljivom medijskom okruženju.