Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 24. jun 2015. 21:14

Treći dan zasijedanja PSSE

Održane rasprave o akreditivima Delegacije Ruske Federacije, situaciji u Mađarskoj, unapređenju transparentnosti vlasništva nad medijima i medijskoj odgovornosti i etici u promjenljivom medijskom okruženju

Trećeg dana Junskog zasijedanja Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je, povodom razmatranja pitanja akreditiva ruske delegacije, kao znak posvećenosti otvorenom i konstruktivnom dijalogu, a imajući u vidu sankcije koje su trenutno na snazi, odlučila da ne poništi akreditive ove delegacije. U Rezoluciji koju je danas usvojila, PSSE poziva rusku delegaciju da ponovo, i bez daljeg odgađanja, uspostavi dijalog sa PSSE, posebno u pogledu sprovođenja zahtjeva definisanih u prethodnim rezolucijama Parlamentarne skupštine koje su se bavile ovim pitanjem.

U poslijepodnevnom dijelu današnjeg zasijedanja bilo je riječi o situaciji u Mađarskoj nakon donošenja Rezolucije PSSE 1941 (2013) o zahtjevu za pokretanje postupka monitoringa u pogledu ove zemlje. Rezolucija koja je donijeta tim povodom analizira nekoliko novih zakona u Mađarskoj, uključujući zakone o položaju crkve, izborima, Ustavnom sudu, pravosuđu i medijima. PSSE je pozvala mađarske vlasti da istraju u rješavanju preostalih pitanja i odlučila da posebno razmatranje tih pitanja od strane Parlamentarne skupštine treba da bude zaključeno. 

U okviru objedinjene rasprave o unapređenju transparentnosti vlasništva nad medijima i medijskoj odgovornosti i etici u promjenljivom medijskom okruženju, posebno je naglašeno da je sloboda izražavanja preduslov demokratskog društva i neophodni uslov njegovog napretka, ali i da ona podrazumijeva određene obaveze i odgovornosti. Stoga, u Rezoluciji koju je danas usvojila, PSSE je izrazila uvjerenje da mediji treba da imaju primarnu ulogu u definisanju i promovisanju profesionalnih standarda svojih zaposlenih i onih koji doprinose njihovom medijskom sadržaju.

Naglašavajući značaj slobode informisanja putem medija, PSSE je, takođe, podśetila da je transparentnost medijskog vlasništva neophodna kako bi se omogućilo javnosti da formira mišljenje o vrijednosti informacija, ideja i mišljenja koji se distribuiraju ovim putem.

Tokom trećeg dana zasijedanja održane su śednice Komiteta za politička pitanja i demokratiju, Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj i Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, kao i sastanci političkih grupa.

Danas je održan i sastanak šefova stalnih delegacija parlamenata regiona, na kojem su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima i saradnji ovih delegacija u okviru PSSE.

Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope obratio se i predśedavajući Predśedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

Tokom śutrašnjeg zasijedanja biće riječi o potrebi zajedničkog evropskog pristupa rješavanju pitanja migracija, nestalim osobama tokom konflikta u Ukrajini i novom evropskom socijalnom modelu.

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje na Junskom zasijedanju PSSE čine: Predrag Sekulić, šef Delegacije, Goran Tuponja, Marija Maja Ćatović, Damir Šehović i Snežana Jonica, članovi Delegacije.