Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 25. jun 2015. 21:36

Četvrti dan zasijedanja PSSE

U sastavu Delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na Junskom zasijedanju PSSE su: Predrag Sekulić, šef Delegacije, Goran Tuponja, Marija Maja Ćatović, Damir Šehović i Snežana Jonica, članovi Delegacije.

Četvrtog, pretposlednjeg, dana Junskog zasijedanja PSSE vođene su rasprave o potrebi zajedničkog evropskog pristupa rješavanju pitanja migracija, nestalim osobama tokom sukoba u Ukrajini i novom evropskom socijalnom modelu.

Otvarajući raspravu na temu migracija, šef Delegacije Parlamenta Turske Reha Denemec podśetio je na stav zvaničnika Ujedinjenih nacija da je rat u Siriji pokrenuo najveću humanitarnu krizu našeg vremena. On je pozvao sve poslanike PSSE da zatraže od evropskih lidera da preuzmu odgovornost i pokažu veću solidarnost u prihvatanju izbjeglica i pružanju podrške zemljama koji nose najveći dio tereta.

Po okončanju rasprave o problemu nestalih osoba u ukrajinskom sukobu, PSSE je usvojila rezoluciju u kojoj, naglašavajući značaj ulaganja zajedničkih napora svih strana uključenih u sukob, poziva na sprovođenje niza mjera u cilju efikasnijeg rješavanja ovog problema i pružanja pomoći porodicama nestalih lica. PSSE, pored ostalog, predlaže uspostavljanje zajedničkog mehanizma (radne grupe) koji bi se bavio ovim pitanjem.

Poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope razgovarali su danas i o novom evropskom socijalnom modelu i pozvali evropske vlasti da definišu novu socio-ekonomsku, obrazovnu i fiskalnu politiku koja bi bila praćena odgovarajućom raspodjelom budžetskih sredstava sistemima socijalne zaštite. Da bi očuvao svoju vrijednost, evropski socijalni model ne treba samo da bude protivteža tržišnim nepravilnostima i nedostacima, već i da promoviše nove pristupe obrazovanju i usavršavanju, socijalnu i ekonomsku participaciju, održivost životne sredine, nove oblike pružanja javnih usluga i da uzme u obzir promjene u porodičnoj strukturi i načinu života.

Tokom četvrtog dana zasijedanja održane su śednice Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije, Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava i Zajedničkog komiteta. Takođe, održan je  i sastanak predśednice Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope sa šefovima stalnih delegacija u PSSE

Posljednji dan zasijedanja biće posvećen temama: prepoznavanje i sprečavanje neorasizma i jačanje saradnje u borbi protiv sajber terorizma i drugih napada velikih razmjera na Internetu.