Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 28. septembar 2015. 21:35

Počelo Jesenje zasijedanje PSSE

Danas je u Strazburu počelo Jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koje će trajati do petka, 2. oktobra.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda zasijedanja, PSSE je odlučila da u utorak poslijepodne, nakon uvodnih napomena predśednice Predstavničkog doma Parlamenta Italije i generalnog sekretara Savjeta Evrope, održi raspravu o sveobuhvatnom humanitarnom i političkom odgovoru na migracionu i izbjegličku krizu, kao i objedinjenu raspravu o Evropskom sistemu azila i izazovima sa kojima se suočavaju zemlje tranzita.

U prijepodnevnom dijelu današnjeg zasijedanja predśednica PSSE An Braser dodijelila je „Vaclav Havel“ nagradu Ljudmili Aleksejevoj, veteranki u odbrani ljudskih prava u Rusiji. Nagrada za ljudska prava „Vaclav Havel“ uspostavljena je prije tri godine i dodjeljuje se za izuzetne doprinose u oblasti očuvanja i promocije ljudskih prava.

Na današnjem zasijedanju, za potpredśednika PSSE izabran je Michael Aastrup Jensen, šef Delegacije Parlamenta Danske.

U poslijepodnevnom dijelu zasijedanja na pitanja poslanika odgovarao je generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland, a u svojstvu predśedavajućeg Komitetu ministara Savjeta Evrope, Parlamentarnoj skupštini obratio se ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak. Crnadak je, govoreći o aktivnostima Komiteta ministara tokom predśedavanja Bosne i Hercegovine, posebno naglasio značaj uključivanja Savjeta Evrope u rješavanje izbjegličke krize.

Tokom dana održani su sastanci političkih grupa, kao i śednice Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Komiteta za politička pitanja i demokratiju, Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava i Monitoring komiteta.

Drugog dana zasijedanja, pored već pomenutih rasprava na temu migracione i izbjegličke krize, na dnevnom redu je i rasprava o javnom zdravlju i interesima farmaceutske industrije, a u prijepodnevnom dijelu zasijedanja poslanicima će se obratiti Veliki vojvoda Luksemburga.