Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 01. oktobar 2015. 08:22

Treći dan Jesenjeg zasijedanja PSSE

Na dnevnom redu današnjeg zasijedanja bile su rasprave o: aktivnostima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u periodu 2014 – 2015. godine; izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava; slobodi vjeroispovjesti i zajedničkom životu u demokratskim društvima.

Poslanici PSSE, zajedno sa članovima parlamentarnih delegacija država članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koje nijesu članice Savjeta Evrope, razgovarali su danas o aktivnostima OECD-a u periodu 2014 - 2015. godina. Tim povodom, pozvali su ovu organizaciju i njene zemlje članice da zaustave rastuću nejednakost i promovišu inkluzivni rast i uravnoteženiju raspodjelu prihoda, bogatstva i blagostanja. Takođe, PSSE je pozvala zemlje članice OECD da preduzmu mjere za povećanje srednjeg i nižeg dohotka domaćinstava „sa ciljem podsticanja potražnje i kupovne moći“.

PSSE je na današnjem zasijedanju usvojila Rezoluciju 2075 (2015) i Preporuke 2079 (2015) u kojima je izrazila zabrinutost zbog velikog broja neizvršenih presuda Evropskog suda za ljudska prava i pozvala Komitet ministara da preduzme snažnije mjere u slučajevima odugovlačenja izvršenja presuda. Govoreći o ovoj tački dnevnog reda, predśednik Evropskog suda za ljudska prava naglasio je značaj uloge nacionalnih parlamenata u pružanju podrške sprovođenju Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U poslijepodnevnom dijelu zasijedanja održana je rasprava o slobodi vjeroispovjesti i zajedničkom životu u demokratskim društvima, povodom koje je PSSE usvojila Rezoluciju 2076 (2015). Učestvujući u raspravi na ovu temu, članica Delegacije Skupštine Crne Gore Snežana Jonica je saopštila da je, suprotno cilju rezolucije koju je PSSE razmatrala u okviru ove tačke dnevnog reda, u Crnoj Gori u toku priprema nacrta zakona čiji način izrade i sadržina nijesu u skladu sa međunarodnim pravnim propisima.

Članovi delegacije Skupštine Crne Gore sastali su se danas sa izvjestiocima za Crnu Goru u postmonioring dijalogu Terijem Lejdenom i Ionutom Stroeom. Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim političkim temama u Crnoj Gori. Izvjestioce su posebno interesovala dešavanja u vezi sa NATO integracijama, reformama u pravosuđu, kao i Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti. Takođe, bilo je riječi o protestima koji se trenutno dešavaju u Crnoj Gori. Izvjestioci su najavili skoru pośetu Crnoj Gori tokom koje bi trebalo da se sastanu sa najvišim predstavnicima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Danas je, takođe, održan sastanak šefova delegacija parlamentata regiona, čiji je domaćin bila delegacija Skupštine Crne Gore. Tema sastanka bila je zajednički dogovori u vezi sa aktivnostima u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Četvrtog, pretposljednjeg dana, zasijedanja poslanicima Parlamentarne skupštine obratiće se  predśednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, nakon čega će, u poslijepodnevnom dijelu zasijedanja, biti održane rasprave na teme: „Zloupotreba pritvora u državama potpisnicama Evropske konvencije o ljudskim pravima“ i „Napredak monitoring procesa Parlamentarne skupštine“.