Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 01. oktobar 2015. 22:39

Četvrti dan Jesenjeg zasijedanja PSSE

U sastavu Delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na Jesenjem zasijedanju PSSE su: Predrag Sekulić, šef Delegacije, Goran Tuponja i Snežana Jonica, članovi Delegacije.

Pretposlednjeg dana jesenjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine održane su rasprave o zloupotrebi pritvora u državama potpisnicama Evropske konvencije o ljudskim pravima i aktivnostima u okviru monitoring procesa PSSE, u periodu od oktobra 2014. do avgusta 2015. godine.

Parlamentarna skupština usvojila je Rezoluciju 2077 (2015) u kojoj je naglasila važnost poštovanja prezumpcije nevinosti u krivičnom postupku. Pritvor bi trebalo da se koristi kao poslednje sredstvo, u slučaju kada druge mjere prinude nijesu dovoljne da bi zaštitile integritet postupka. S tim u vezi, PSSE je pozvala sve zemlje potpisnice Evropske konvencije o ljudskim pravima da preduzmu mjere u cilju suzbiljanja njegove zloupotrebe.

Po završetku rasprave o aktivnostima u okviru monitoring procesa, PSSE je usvojila Rezoluciju 2078 (2015) u kojoj, između ostalog, sa zadovoljstvom konstatuje okončanje monitoringa i otvaranje post-monitoring dijaloga sa Crnom Gorom. PSSE pozdravlja pozitivne pomake i napredak ostvaren od strane nekoliko zemalja koje su tokom prethodne godine bile pod monitoringom ili u post-monitoring dijalogu, ali i ukazuje na preostale nedostatake i upućuje određene preporuke. PSSE je, takođe, pozdravila uspostavljanje prakse razmatranja periodičnih izvještaja o poštovanju obaveza članstva od strane zemalja koje nijesu u procesu monitoringa ili post-monitoring dijalogu i podržala nalaze i zaključke sadržane u izvještajima o Andori, Belgiji, Hrvatskoj i Kipru.

Poslanicima Parlamentarne skupštine danas se obratio predśednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je posebnu pažnju posvetio izbjegličkoj krizi, ekonomskim reformama i regionalnoj stabilnosti i saradnji.

Tokom dana održane su śednice Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije, Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava i Monitoring komiteta. Takođe, održan je  sastanak predśednice Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope sa šefovima stalnih delegacija u PSSE.

Posljednje redovno zasijedanje u 2015. godini Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope biće okončano śutra raspravama o  ravnopravnosti i zajedničkom starateljstvu nad djecom, sa posebnim osvrtom na ulogu očeva, i o ponovnom osmišljavanju anti-doping strategije.