Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 14. decembar 2015. 15:46

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE pośetili Prihvatilište za strance

Pośeta organizovana povodom Međunarodnog dana migranata

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) pośetili su danas Prihvatilište za strance u Spužu. Pośeta je organizovana povodom obilježavanja 18. decembra - Međunarodnog dana migranata, a u cilju upoznavanja sa radom, smještajnim i drugim kapacitetima Prihvatilišta.

Tokom pośete, članovi Delegacije sastali su se sa Dejanom Bojićem, višim policijskim inspektorom I klase u Odsjeku za strance, vize i suzbijanje nezakonitih migracija Uprave policije i Dragom Petričevićem, višim policijskim inspektorom u Prihvatilištu za strance, koji su informisali o procedurama smještanja i trajanju boravka u Prihvatilištu, kao i načinu rada ove ustanove. Saopštili su da se Prihvatilište, kapaciteta za 46 osoba, koristi za smještaj stranaca koji na nedozvoljen način dođu u Crnu Goru ili borave u njoj bez odobrenja, zatim stranaca čiji identitet se ne može utvrditi i stranaca kojima nije odobren privremeni boravak, a koji se ne mogu odmah udaljiti iz Crne Gore. Od otvaranja Prihvatilišta, u decembru 2013. godine, u ovoj ustanovi boravilo je 147 osoba.

Organizovanjem pośete članovi Delegacije Skupštine u PSSE pridružili su se aktivnostima koje Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, posredstvom Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica, organizuje tokom ove sedmice u cilju obilježavanja Međunarodnog dana migranata.

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Međunarodni dan migranata se od 2000. godine obilježava 18. decembra, na dan na koji je 1990. godine usvojena Međunarodna konvencija o zaštiti prava svih radnika migranata i članova njihovih porodica.