Odštampajte ovu stranicu
utorak, 26. januar 2016. 21:34

Drugi dan januarskog zasijedanja PSSE

Na zasijedanju učestvuje članica Delegacije Skupštine u PSSE Snežana Jonica

Drugog dana januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) održana je objedinjena rasprava o pitanjima u vezi sa Nagorno Karabahom, kao i rasprava o Predlogu rezolucije „Uvođenje sankcija protiv parlamentaraca“, a razmotren je i zahtjev Parlamenta Jordana za odobrenje statusa partnera za demokratiju.

Parlamentarna skupština je po okončanju objedinjene rasprave, usvojila Rezoluciju 2085 (2016) „Stanovnici pograničnih područja Azerbejdžana namjerno su lišeni vode“, u kojoj je istaknuto da loše stanje brane Sarsang, koja se nalazi u jednoj od oblasti Azerbejdžana koju je okupirala Jermenija, predstavlja opasnost za cijelo pogranično područje. Stoga, PSSE poziva jermenske vlasti da, pored ostalog, prestanu da koriste vodne resurse u političke svrhe i povuku svoje oružane snage i omoguće nezavisnim inžinjerima i hidrolozima pristup brani Sarsang kako bi izvršili detaljno ispitivanje njenog stanja.

Predlog rezolucije „Eskalacija nasilja u Nagorno Karabahu i drugim okupiranim teritorijama Azerbejdžana“, o kojem je takođe bilo riječi, nije dobio potrebnu većinu glasova poslanika.

U poslijepodnevnom dijelu zasijedanja poslanici su usvojili Rezoluciju 2087 (2016) „Uvođenje sankcija protiv parlamentaraca“, u kojoj je izražena zabrinutost zbog uvođenja recipročnih direktnih sancija protiv poslanika nastalih kao poljedica političke situacije u Evropi nakon aneksije Krima od strane Rusije. PSSE je posebno izrazila žaljenje zbog postojanja tzv. „crnih lista“ poslanika, kojima država može uskratiti vizu ili zabraniti ulazak u zemlju. Ove sankcije, koje pogađaju i pojedine poslanike Parlamentarne skupštine, nanose značajnu štetu parlamentarnoj diplomatiji. Stoga, PSSE poziva države članice da sprovedu niz mjera, među kojima i da, u skladu sa obavezama preuzetih članstvom u Savjetu Evrope, garantuju slobodu kretanja poslanicima PSSE.

Parlamentarna skupština je, na današnjem zasijedanju, odlučila da Parlamentu Jordana odobri status partnera za demokratiju i pozove ga da, iz reda demokratski izabranih poslanika, imenuje delegaciju koju će činiti tri člana i tri zamjene. U rezoluciji koju je usvojila ovim povodom, naglašena je potreba za nastavkom i produbljivanjem reformi usmjerenih na konsolidaciju demokratskih institucija, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava u Jordanu. Napredak ostvaren u ispunjavanju političkih obaveza preuzetih od strane Parlamenta Jordana, kao i sprovođenju navedenih reformi, PSSE će razmotriti u roku od dvije godine nakon donošenja ove rezolucije.

Parlamentarnoj skupštini danas su se obratili predśednik Bugarske Rosen Plevnelijev i generani sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland.

U okviru izbora i imenovanja, za sudiju Evropskog suda za ljudska prava izabran je Georgios Serghides iz Kipra.

Trećeg dana zasijedana biće održana objedinjena rasprava posvećena pitanju migracija, kao i rasprave o predlozima rezolucija „Borba protiv međunarodnog terorizma uz zaštitu standarda i vrijednosti Savjeta Evrope“ i „Strani borci u Siriji i Iraku“. PSSE će, takođe, razmotriti pitanje akreditiva Delegacije Parlamenta Moldavije.

Na januarskom zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope učestvuje članica Delegacije Skupštine u PSSE Snežana Jonica.