Odštampajte ovu stranicu
utorak, 22. mart 2016. 15:18

Članica Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE Snežana Jonica učestvovala na konferenciji u Sofiji

Konferencija „Ravnopravno ostvarivanje ljudskih prava i sloboda osoba sa invaliditetom – dostignuća i izazovi“

Članica Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) i predśedavajuća Potkomitetu PSSE za pitanja invaliditeta i inkluziju Snežana Jonica učestvovala je na međunarodnoj konferenciji „Ravnopravno ostvarivanje ljudskih prava i sloboda osoba sa invaliditetom – dostignuća i izazovi“, koja je danas održana u Sofiji.

Cilj konferencije koju su, u okviru programa bugarskog predśedavanja Komitetu ministara Savjeta Evrope, organizovali Savjet Evrope i Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Bugarske, bila je razmjena iskustava i dobrih praksi u obezbjeđivanju uslova za ravnopravnost osoba sa invaliditetom i njihovo puno učešće u društvenom životu.

U uvodnom obraćanju, članica Delegacije Skupštine u PSSE Snežana Jonica informisala je učesnike konferencije o aktivnostima Potkomiteta PSSE za pitanja invaliditeta i inkluziju, naglasivši doprinos pružen razmatranju tema kao što su političko učešće osoba sa invaliditetom, inkluzija i ravnopravno učešće u društvenom životu, borba protiv nasilja nad ženama sa invaliditetom. Ukazujući na značaj koje ovo radno tijelo ima kao forum za razmjenu mišljenja i iskustava, na nivou Parlamentarne skupštine, o položaju osoba sa invaliditetom, najavila je da će, u predstojećem periodu, njegov rad biti posebno usmjeren na pitanja učešća u politici, pravne zaštite i pravnog osnaživanja osoba sa invaliditetom.

U nastavku konferencije, pažnja je bila posvećena je temama „Unapređenje učešća i jednaka prava osoba sa invaliditetom“ i „Dostignuća i najbolje prakse u pružanju podrške osobama sa invaliditetom za život u zajednici“.

Učesnici skupa bili su prestavnici Savjeta Evrope i nadležnih institucija Republike Bugarske, kao i predstavnici nevladinih organizacija iz Republike Bugarske koje se bave pitanjima ljudskih prava osoba sa invaliditetom.