Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 18. april 2016. 14:52

Počelo proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Na zasijedanju učestvuje Delegacija Skupštine u sastavu: Predrag Sekulić, šef Delegacije, Marija Maja Ćatović i Snežana Jonica, članice Delegacije

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) počelo je danas u Strazburu i trajaće do petka, 22. aprila.

Zasijedanje PSSE obilježiće rasprave o izbjegličkoj i migrantskoj krizi u Evropi, snažnijem odgovoru Evrope na priliv izbjeglica iz Sirije, ljudskim pravima izbjeglica i migranata na Zapadnom Balkanu, a biće riječi i o novom izazovu prisilne migracije.

Dnevnim redom zasijedanja obuhvaćena je i rasprava o uticaju mjera kojima se snaži učešće žena u politici, tema sprečavanja radikalizacije djece, situacija po pitanju ljudskih prava lica zatvorenih tokom rata u Ukrajini, ključna pitanja sa kojima se suočava svijet na polju javnog zdravlja, te borba protiv antisemitizma u Evropi.

Poslanicima će se tokom zasijedanja obratiti predśednik Evropske komisije Žan Klod Junker, predśednik Vlade Turske Ahmed Davutoglu, predśednik Austrije Hajnc Fišer, ministar vanjskih poslova Španije Hose Manuel Garsia – Margaljo i predśednik Vlade Gruzije Giorgi Kvirikašvili.

Ministar vanjskih poslova Bugarske Daniel Mitov, u svojstvu predśedavajućeg Komitetu ministara, govoriće o aktivnostima Komiteta u periodu između zasijedanja, Torbjorn Jagland generalni sekretar Savjeta Evrope, odgovaraće na pitanja poslanika, dok će Nils Muižnieks, komesar Savjeta Evrope za ljudska prava, predstaviti izvještaj o radu za 2015. godinu.

Na početku današnjeg zasijedanja razmotreni su predlozi za proširenje dnevnog reda raspravama po hitnom postupku i raspravama o aktuelnim temama. PSSE je odlučila da dnevni red proširi raspravom na temu panamskih papira i pitanja fiskalne, socijalne pravde i povjerenja u demokratski sistem, koja će biti održana u poslijepodnevnim satima današnjeg zasijedanja, raspravom o položaju izbjeglica i migranata nakon potpisivanja ugovora između Evropske unije i Turske, koja će biti održana u srijedu, i raspravom o potrebi jačanja saradnje na polju borbe protiv terorizma nakon tragičnih napada u Briselu, koja je zakazana za četvrtak. 

U sastavu Delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na aprilskom zasijedanju su: šef delegacije Predrag Sekulić i članice delegacije Marija Maja Ćatović i Snežana Jonica.