Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 20. april 2016. 20:23

Treći dan zasijedanja PSSE

Održane rasprave o migrantskoj i izbjegličkoj krizi, borbi protiv antisemitizma u Evropi i zaštiti autorskih prava u digitalnom dobu

Treći dan proljećnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope obilježila je rasprava o temama u vezi sa izbjegličkom i migrantskom krizom, posebno potrebi za snažnijim evropskim odgovorom na izbjegličku krizu, ljudskim pravima izbjeglica i migranata na Zapadnom Balkanu, kao i položaju izbjeglica i migranata nakon potpisivanja ugovora između Evropske unije i Turske. U rezoluciji koju je donijela na predlog poslanice Parlamenta Holandije Tineke Strik, Parlamentarna skupština je izrazila sumnju u vezi sa usklađenošću određenih rješenja iz sporazuma EU i Turske sa evropskim propisima i međunarodnim pravom u dijelu zaštite i poštovanja ljudskih prava izbjeglica i migranata i uputila više preporuka Evropskoj uniji, Turskoj i Grčkoj usmjerenih na jačanje zaštite prava tražilaca azila.

PSSE je, takođe, izrazila uvjerenje da odgovor na izbjegličku krizu u Evropi ne može dati dugoročne rezultate ukoliko nije zasnovan na solidarnosti, prepoznavanju potrebe za zajedničkim djelovanjem i ravnopravnom raspodjelom odgovornosti, uz puno poštovanje ljudskih prava izbjeglica i migranata i osnovnih principa međunarodnog i evropskog prava.

U okviru rasprave o borbi protiv antisemitizma u Evropi, izražena je zabrinutost zbog napada na pripadnike jevrejske zajednice koji su se tokom prethodnih godina dogodili u nekoliko evropskih zemalja. U Rezoluciji 2106 (2016) koju je usvojila ovim povodom PSSE poziva zemlje članice Savjeta Evrope, posmatrače i partnere za demokratiju da veću pažnju posvete borbi protiv antisemitizma, odnosno da sprovedu niz aktivnosti usmjerenih na suzbijanje antisemitizma u obrazovnim ustanovama, medijima i na internetu, kao i na prijavljivanje i krivično gonjenje antisemitskih zločina i drugih zločina iz mržnje.

Govoreći na temu zaštite prava intelektualne svojine u digitalnom dobu poslanici Parlamentarne skupštine izrazili su žaljenje zbog slučajeva kršenja ovog prava podśetivši da je ono zaštićeno Prvim protokolom uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Intelektualna svojina je važna evropska kulturna i ekonomska vrijednost, a njeno kršenje ima negativan uticaj na sve stanovnike Evrope. U Rezoluciji na ovu temu koju je PSSE usvojila na današnjem zasijedanju istaknuto je, pored ostalog, da bi u skladu sa odredbama Konvencije o sajber kriminalu, države članice trebalo da donesu propise u kojima bi kršenje prava intelektualne svojine bilo prepoznato kao krivično djelo.  

Parlamentarnoj skupštini danas su se obratili predśednik Austrije Hajnc Fišer i ministar vanjskih poslova Španije Hose Manuel Garsia – Margaljo, dok je o radu Komiteta ministara Savjeta Evrope u periodu od januarskog zasijedanja govorio ministar vanjskih poslova Bugarske Danijel Mitov.

Na dnevnom redu śutrašnjeg zasijedanja su rasprave o uticaju mjera kojima se snaži učešće žena u politici, situaciji po pitanju ljudskih prava lica zatvorenih tokom rata u Ukrajini, te potrebi jačanja saradnje na polju borbe protiv terorizma nakon napada u Briselu.

U sastavu Delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na proljećnjem zasijedanju su: šef delegacije Predrag Sekulić i članice delegacije Marija Maja Ćatović i Snežana Jonica.