Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 28. januar 2015. 21:05

Januarsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope – treći dan

Trećeg dana Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u prijepodnevnim satima vođena je rasprava o terorističkim napadima koji su se desili u Parizu u januaru 2015. godine.

U Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope je naglašeno da Evropa mora pokazati da se ne plaši da nastavi da koristi humor i satiru. Napadi koji su zasnovani na mržnji predstavljaju napade na same vrijednosti demokratije i slobode uopšte, a u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava, korišćenje satire, uključujući i satiru i ideje koje kritikuju religije, zaštićeni su dio slobode izražavanja pod uslovom da ne podrazumijevaju govor mržnje ili podsticanje na nasilje. 

U Rezoluciji usvojenoj nakon rasprave na ovu temu naglašava se hitna potreba za zajedničkim, međunarodnim, ali posebno evropskim odgovorom na prijetnju džihada. U vezi sa bezbjednošću, PSSE je preporučila jačanje saradnje između obavještajnih službi različitih evropskih zemalja, kao i zemalja Bliskog Istoka. Svi bezbjednosti odgovori i aktivnosti moraju biti praćeni preduzimanjem preventivnih mjera u zatvorima, na društvenim mrežama, u školama kako bi se iskorjenili uzroci radikalizma. Princip odvojenosti države i religije mora biti zaštićen.

Posebnu pažnju tokom današnjeg dana izazvala je rasprava o akreditaciji ruske Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. PSSE je odlučila da odobri akreditacije ruske delegacije, naglašavajući potrebu podsticanja dijaloga, ali je istovremeno odlučila da ruskim poslanicima suspenduje pravo glasa i pravo da budu zastupljeni u vodećim skupštinskim tijelima (Birou, Stalnom i Predśedničkom komitetu), kako bi time jasno osudila nastavak teških povreda međunarodnog prava u odnosu Rusije prema Ukrajini. Skupština će se ovim pitanjem baviti i na aprilskom zasijedanju 2015. godine kada će opet razmotriti mogućnost da se ruskim poslanicima odobre ova dva suspendovana prava ukoliko Rusija do tada napravi vidljiv i mjerljiv napredak u implementaciji zahtjeva PSSE. Takođe, Skupština je suspendovala pravo članovima ruske delegacije da tokom 2015. godine budu imenovani za izvjestioce, učestvuju u posmatračkim misijama PSSE za posmatranje izbora ili da predstavljaju PSSE u drugim tijelima Savjeta Evrope ili drugim institucijama. Skupština je odlučila da razmotri formiranje posebne radne grupe, uz saglasnost parlamentaraca, koja bi uz učešće predśednika Parlamenta Rusije i Parlamenta Ukrajine, ili njihovih predstavnika, radila na doprinosu realizaciji svih zahtjeva sadržanih u Rezoluciji i preduzimanju akcija radi realizacije Protokola iz Minska.

U popodnevnim satima održana je zajednička rasprava na teme: „Jednakost i kriza“ i „Pravo na kolektivno pregovaranje, uključujući pravo na štrajk“.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je zatražila od država članica da preduzmu niz mjera za zaštitu i jačanje prava na organizovanje, kolektivno pregovaranje i šrajk i izmijene zakonodavstvo o radu i ojačaju inspekcije rada. Ulaganje u socijalna prava je ulaganje u budućnost u cilju izgradnje i održavanja jakih društveno- ekonomskih sistema u Evropi. S tim u vezi, socijalna prava treba da budu zaštićena i promovisana. Skupština takođe preporučuje okončanje finansijske i ekonomske politike štednje i preduzimanje aktivnosti na ulaganju, snažnijem uključivanju socijalnih partnera i promociji pristojnog rada za sve.

Na danas održanom zasijedanju, u drugom krugu glasanja, za sudiju Evropskog suda za ljudska prava iz Srbije izabran je Branko Lubarda.

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE učestvovali su na śednicama radnih tijela: Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj, Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju, Odbora za političke poslove i demokratiju i Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, kao i na sastancima Pododbora za ljudska prava, Pododbora za obrazovanje, mlade i sport i Pododbora za odnose sa OECD i EBRD.

Takođe, šef Delegacije Skupštine CG u PSSE učestvovao je na sastanku Predśednice Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope sa šefovima nacionalnih delegacija.

Tokom śutrašnjeg dana biće rasprave o: zaštiti slobode medija u Evropi, borbi protiv netolerancije i diskriminacije u Evropi sa specijalnim fokusom na hrišćane i  post-izbornim izmjenama u političkoj pripadnosti članova i posljedicama na sastav nacionalnih delegacija. Poslanicima će se obratiti i Generalni sekretar Savjeta Evrope.

Crnogorsku Delegaciju na Januarskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, šef Delegacije i članovi: dr Draginja Vuksanović, Goran Tuponja, mr Damir Šehović i Snežana Jonica.