Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 29. januar 2015. 20:47

Januarsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope – četvrti dan

Četvrtog dana Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope poslanicima se obratio Generalni sekretar Savjeta Evrope Thorbjørn Jagland koji je fokus izlaganja usmjerio na krizu u Ukrajini, slobodu izražavanja i borbu protiv terorizma.

 

Govoreći o slobodi izražavanja istakao je da države članice Savjeta Evrope mogu da koriste bogatu praksu Evropskog suda za ljudska prava koja bi im poslužila kao vodič u utvrđivanju granica slobode izražavanja. Govoreći o krizi u Ukrajini podśetio je na ulogu Savjeta Evrope u pružanju podrške demokratskim i ustavnim reformama u Ukrajini. U vezi sa Rusijom, ukazao je na potrebu da se podrži razvoj civilnog društva u toj zemlji, naglašavajući da za nazivanje nevladinih organizacija stranim agentima u XXI vijeku nema mjesta. Generalni sekretar Savjeta Evrope je pozvao na odlučan, međunarodni odgovor prijetnjama terorizma u Evropi. Potvrdio je da Savjet Evrope priprema Dodatni protokol uz Konvenciju o prevenciji terorizma u cilju kriminalizacije aktivnosti regrutovanja, obuke, pripreme i putovanja u cilju vršenja terorističkih aktivnosti. Generalni sekretar Savjeta Evrope je najavio objavljivanje njegovog Drugog godišnjeg izvještaja o stanju ljudskih prava, demokratiji i vladavini prava sa posebnim fokusom na zajedničku odgovornost za demokratsku bezbjednost.
Tokom dana vođene su rasprave o zaštiti slobode medija u Evropi, borbi protiv netolerancije i diskriminacije u Evropi sa specijalnim fokusom na hrišćane i post-izbornim izmjenama u političkoj pripadnosti članova i posljedicama na sastav nacionalnih delegacija.
Naglašavajući da demokratija i zaštita ljudskih prava zavisi od slobode medija, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je pozvala države članice na preduzimanje niza aktivnosti kako bi novinari bili bezbjedni i kako bi im se omogućilo da slobodno rade. U Rezoluciji, sačinjenoj na osnovu Izvještaja Gvozdena Flega iz Hrvatske Skupština je uputila niz konkretnih preporuka vlastima jednog broja država članica među kojima su: Ukrajina, Rusija, Turska, Azerbejdžan, Srbija, Velika Britanija, Italija, Mađarska i Gruzija. Parlamentarci su istakli potrebu preduzimanja posebnih mjera u čuvanju novinara koji rade u konfliktnim oblastima ili prate nasilne demonstracije. PSSE ukazuje da je neophodno sprovesti i valjane istrage o ubistvima i napadima na novinare. Takođe, pozvala je države članice na donošenje odgovorajućih zakona kojima će se regulisati rad i finansiranje medija, raznovrsnost i transparentnost vlasništva nad medijima i obezbjeđivanje dovoljno sredstava za javne radio-difuzne servise. PSSE je predložila državama organizovanje godišnjih debata o slobodi medija u nacionalnim parlamentima.
U okviru rasprave o brobi protiv netolerancije i diskriminacije u Evropi, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je izrazila zabrinutost zbog brojnih aktivnosti neprijateljstva, nasilja i vandalizma zabilježenih u poslednjih nekoliko godina protiv hrišćana i njihovih bogomolja, naglašavajući da se te aktivnosti često previđaju od strane nadležnih državnih organa u Evropi. U danas usvojenoj Rezoluciji, PSSE je pozvala na preduzimanje mjera koje će obezbijediti uživanje i zaštitu slobode vjeroispovijesti svakog pojedinca. PSSE je pozvala države članice da promovišu kulturu tolerancije i suživota na osnovu prihvatanja vjerskog pluralizma, da štite mirno uživanje slobode okupljanja, kao i pravo na slobodu izražavanja.
Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE učestvovali su na sjednicama radnih tijela: Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Odbora za pravne poslove i ljudska prava, Odbora za ravnopravnosti i nediskriminaciju, Odbora za društvena pitanja, zdravlje i održivi razvoj i Odbora za migracije, izbjeglice i raseljena lica.
Završnog dana Januarskog zasijedanja PSSE biće vođene rasprave na teme: „Zaštita svjedoka kao neophodan alat u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma u Evropi“ i „Jednakost i inkluzija osoba sa invaliditetom“.
Crnogorsku Delegaciju na Januarskom zasijedanju čine: dr Predrag Sekulić, šef Delegacije i članovi: dr Draginja Vuksanović, Goran Tuponja, mr Damir Šehović i Snežana Jonica.