Odštampajte ovu stranicu
petak, 30. januar 2015. 20:19

Završeno Januarsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Završnog dana Januarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope vođene su rasprave na teme: „Zaštita svjedoka kao nezaobilazan alat u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma u Evropi“ i „Jednakost i inkluzija osoba sa invaliditetom“. 

Poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope bili su jedinstveni u ocjeni da se svjedocima koji se bore za istinu i pravdu mora obezbijediti pouzdana i trajna zaštita, uključujući i pravnu i  psihološku podršku, kao i fizičku zaštitu prije, za vrijeme i poslije suđenja. U Rezoluciji je naglašeno da svjedoci mogu biti posebno osjetljivi na uočene ili stvarne prijetnje i zastrašivanja koja nad njima mogu da vrše počinioci zločina ili ljudi bliski njima, posebno u slučajevima organizovanog kriminala i terorizma. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je mišljenja da treba preduzeti dalje korake u oblasti zaštite svjedoka uspostavljanjem novih mehanizama ili obnavljanjem postojećih, obezbjeđivanjem adekvatnih finansijskih i ljudskih resursa tijelima koja se bave zaštitom svjedoka, preispitativanjem pravila o ublažavanju kazni i davanjem imuniteta od krivičnog gonjenja u slučajevima organizovanog kriminala i terorizma kako bi se obezbijedili veći podsticaji za saradnike pravosudnih organa. 

Govoreći o jednakosti i inkluziji osoba sa invaliditetom parlamentarci su ocijenili da se inkluzija osoba sa invaliditetom rijetko svrstava u prioritete nacionalnih politika i da su lica sa invaliditetom često nevidljiva za ostatak stanovništva. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je izrazila zabrinutost zbog obima nasilja nad osobama sa invaliditetom, posebno nad ženama i djecom i preporučila da se invaliditet uzme u obzir prilikom kreiranja i sprovođenja nacionalnih politika za borbu protiv nasilja. Skupština je zaključila da bi države članice takođe trebale preduzeti korake kako bi pomogle osobama sa invaliditetom u zapošljavanju i zaštiti ih od diskriminacije prilikom zapošljavanja i tokom njihove radne karijere. Takođe, Skupština je pozvala države članice da ukinu praksu smještaja lica sa invaliditetom u posebnim institucijama i da razvijaju sistem alternativne brige i smještaja za lica sa invaliditetom. Skupština je preporučila Komitetu ministara da ocijeni sprovođenje Akcionog plana Savjeta Evrope za osobe sa invaliditetom za period 2006- 2015. godina i na osnovu toga sastavi novu mapu puta i djelovanja u ovoj oblasti za period od 2016. do 2020. godine. 

Crnogorsku Delegaciju na Januarskom zasijedanju činili su: dr Predrag Sekulić, šef Delegacije i članovi: dr Draginja Vuksanović, Goran Tuponja, mr Damir Šehović i Snežana Jonica.