Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 01. april 2015. 17:42

88. Rose Roth seminar Parlamentarne skupšine NATO – drugi dan

Delegaciju Skupštine Crne Gore u radu 88. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO čine šef stalne delegacije Mevludin Nuhodžić i član Borislav Banović

Drugog dana 88. Rose Roth seminara, tokom treće sesije, učesnici skupa vodili su raspravu o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu, kojom je moderirao Paolo Alli, potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO, a obraćanje ovom prilikom imali su: Dimitar Bechev, viši gostujući saradnik iz Evropskog instituta, Londonska škola za ekonomiju i političke nauke; Janez Kopac direktor Energetske zajednice, i Julian Popov saradnik iz Evropske fondacije za klimu.

Četvrta sesija seminara bila je posvećena temi: ”Strani borci na Bliskom istoku i na Sjeveru Afrike: zajednički izazov” kojom je moderirao Julio Miranda Calha, generalni izvjestilac Komiteta za odbranu i bezbjednost PS NATO, a učesnicima skupa po navedenoj temi obratili su se:Aleksandar Đorđević, direktor Bezbednosno informativne agencije Republike Srbije; Sulejman Ugljanin, poslanik Narodne skupštine Republike Srbije, predsjednik Nacionalnog savjeta Bošnjaka; Esad Hećimović, urednik OBN TV Sarajevo i Raffaello Pantucci, direktor Odjeljenja za međunarodne bezbjednosne studije (RUSI). U okviru panela vođena je diskusija po temi koja je u najvećem dijelu bila posvećena pitanjima: uzroka pojave odlaska boraca na strana ratišta i mjerama za njeno kažnjavanje, opasnosti koju sa sobom nosi, izvorima motivacije, pitanjima iznalaženja djelotvornih mehanizama za njeno suzbijanje i sprečavanje, kao i važnosti iznalaženja transnacionalnog rješenja za blagovremeno rješavanje ovog pitanja i dr.

Dijelom skupa posvećenog temi: “Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu” moderirao je Jose Lello, predsjednik Političkog komiteta, a uslijedila su obraćanja: Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije; Gorana Svilanovića, generalnog sekretara Regionalnog savjeta za saradnju i Sonje Stojanović-Gajić, direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Tokom šeste sesije na temu: ”Reforma menadžmenta odbrane i izgradnja integriteta” raspravu je vodio Simon Lunn,  viši istraživač Ženevskog centra za demokratsku konrolu oružanih snaga i bivši generalni sekretar Parlamentarne skupštine NATO, a učesnicima skupa, ovom prilikom obratili su se: Alberto Bin, direktor za integracije, partnerstvo i saradnju iz Odjeljenja za politička pitanja i bezbjednosnu politiku NATO; Todor Tagarev, pridruženi viši saradnik Ženevskog centra za demokratsku konrolu oružanih snaga, i brigadni general Slobodan Joksimović, načelnik Uprave za strategijsko planiranje Ministarstva odbrane Republike Srbije.

88. Rose-Roth seminar PS NATO okupio je oko 200 učesnika, i to parlamenataraca iz NATO i partnerskih država, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.

Seminar sjutra nastavlja svoj rad.