Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 07. april 2016. 17:49

Poslanici Skupštine Crne Gore na Interparlamentarnoj konferenciji u Hagu

Drugi dan Interparlamentarne konferencije za Zajedničku vanjsku i  bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku

U radu Interparlamentarne konferencije za Zajedničku vanjsku i  bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, koja se u periodu 6 - 8. aprila 2016. godine održava u Hagu, učestvuju predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković i član Odbora za bezbjednost i odbranu Luiđ Ljubo Škrelja

Riječima dobrodošlice u okviru uvodnih izlaganja, drugog dana Konferencije kojim je u okviru uvodne sesije moderirala gospođa Angelien Eijsink, predśedavajuća Političke pripremne grupe Parlamenta Kraljevine Holandije za Interparlamentarnu konferenciju, učesnicima skupa su se obratili domaćini: gospođica Ankie Broekers-Knol predśednica Senata Kraljevine Holandije, i gospodin Elmar Brok predśednik Odbora za međunarodne odnose Evropskog parlamenta, a potom i gospođa Karlijn Jans predśedavajuća pokretom Mladi Atlantika Holandije.

U okviru Sesije I Konferenciji se putem video poruke obratila Visoka predstavnica za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i potpredśednica Evropske komisije, gospođa Federica Mogherini, koja je govorila o aktuelnim pitanjima iz oblasti Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike i Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike, i posebno ukazala na važnost zajedničkog i blagovremenog djelovanja država članica Evropske unije i pružanja jedinstvenog odgovora na aktuelne bezbjednosne izazove i prijetnje.

Uslijedila je prezentacija praćena debatom sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandije gospodinom Bert Koenders-om.

Sesija II učesnicima Konferencije je obezbijedila prezentaciju praćenu debatom sa gospođom Jeanine Hennis-Plasschaert ministarkom odbrane Kraljevine Holandije, i generalom Tom Middendrop-om načelnikom Generalštaba, tokom koje su predstavljene najznačajnije aktivnosti Ministarstva i Generalštaba u ovoj oblasti i učinjen osvrt na aktuelne bezbjednosne izazove i modalitete za njihovo prevazilaženje.

Uslijedio je rad delegata u okviru tri radionice, i to prve posvećene temi: „Revizija Strategije globalne bezbjednosti“ tokom koje se u svojstvu izlagača na Konferenciji, učesnicima skupa obratila gospođa Nathalie Tocci, specijalna savjetnica Visoke predstavnice za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i potpredśednice Evropske komisije gospođe Federice Mogherini za evropsku Strategiju globalne bezbjednosti, koja je govorila o aktuelnim bezbjednosnim izazovima i aktivnostima koje je potrebno preuzimati u cilju njihove prevencije. U okviru ove teme učesnici su imali priliku diskutovati i sa gospodinom Alfredo Conte-om, šefom Odjeljenja za strateško planiranje Službe za Evropske eksterne aktivnosti i gospođom Michele Alliot-Marie, članicom Evropskog parlamenta.

U okviru druge radionice, o „Spoljno političkim aspektima migracija“ učesnici skupa su diskutovali sa izlagačima: gospodinom Christian Leffler-om, zamjenikom generalnog sekretara za globalna i ekonomska pitanja iz Službe za Evropske eksterne aktivnosti, i gospođom Esen Altug, zamjenicom generalnog direktora za migracije, azil i vize iz Ministarstva vanjskih poslova Turske. Učesnici Interparlamentarne konferencije su, ovom prilikom, upoznati sa aktuelnim stanjem u predmetnoj oblasti, izazovima koje postojeći obim migracija sa sobom nosi i značajem blagovremenog preduzimanja aktivnosti u cilju prevencije štetnih posljedica po građane u ovom kontekstu.

Treća radionica Interparlamentarne konferencije učesnicima skupa obezbijedila je diskusiju na temu: „Izvoz oružja u Evropi“ tokom koje su se prezentacijama obratili gospodin Rini Goos, zamjenik načelnika Evropske Agencije za odbranu, i gospodin Jacek Bylica, specijalni izaslanik EU za ne-proliferaciju i razoružanje iz Službe za Evropske eksterne aktivnosti. Ovom prilikom, zajednički je ocijenjeno da je predmetnom pitanju neophodno posvetiti značajnu pažnju, uspostaviti visok nivo saradnje među državama članicama i preduzimati aktivnosti sa ciljem njenog kontinuiranog jačanja.

Interparlamentarna konferencija koja se organizuje u okviru predśedavanja Holandije Savjetu Evropske unije, śutra nastavlja rad.