Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 14. oktobar 2013. 15:33

Održana 29. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Podržana dva predloga zakona

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, je na danas održanoj 29. śednici, odlučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o zaštiti potrošača, kojim se, između ostalog, unaprjeđuje zaštite prava potrošača u skladu sa ustavnim opredijeljenjima Crne Gore o zaštiti potrošača (član 70 Ustava Crne Gore) i komparativnim iskustvom iz prava Evropske Unije i međunarodnog prava.

Povodom razmatranja navedenog zakonskog akta, śednici su, u skladu sa članom 67 Poslovnika Skupštine Crne Gore, prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija: »Centar za zaštitu potrošača« i »Građanski bankarski ombudsman«, koji su dali osvrt na predloženi zakon i ukazali da se istim na kvalitetniji način uređuje oblast zaštite prava potrošača.

Takođe, Odbor je odlučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Carinskog zakona a koje se odnose na: ispunjavanje obaveza koje proističu iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji; obaveze koje za carinsku službu proizilaze iz obaveze implementacije svih instituta pravne tekovine u poglavlju 29 – Carinska unija; implementaciju instituta evropskog carinskog prava kojim se uređuje primjena tzv. sigurnosnih mjera i transponovanje odredbi koje se odnose na ostvarivanje carinskih povlastica; sprovođenje tranzitnog postupka i td.

U odnosu na Javni konkurs za imenovanje predśednika i dva člana Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, koji je raspisan 2. oktobra 2013. godine, a 3. oktobra 2013. godine, objavljen u četiri dnevna lista: „Pobjeda“, „Dnevne novine“, ND „Vijesti“ i „Dan“, konstatovano je da do 14. oktobra 2013. godine, nije pristigla nijedna prijava.

Rok za podnošenje prijava ističe  18. oktobra 2013. godine, odnosno 15 dana od dana posljednjeg objavljenog javnog konkursa.