Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 12. februar 2014. 16:18

Predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet sastao se sa predstavnicima Generalnog direktorata za konkurenciju i Generalnog direktorata za proširenje iz Evropske komisije

Sastank je obilježila razmjena mišljenja o sprovođenju obaveza koje je Crna Gora preuzela potpisivanjem SSP-a u procesu pridruživanja Evropskoj uniji,  u dijelu koji pokriva Poglavlje 8 – Politika konkurencije.

Predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandar Damjanović, sastao se danas sa predstavnicim Generalnog direktorata za konkurenciju, Isabelle Neale Besson i Tereza Setnickova, i predstavnikom Generalnog direktorata za proširenje, Maria Fernandez, iz Evropske komisije.

Sastank je obilježila razmjena mišljenja o sprovođenju obaveza koje je Crna Gora preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP-a), a u procesu pridruživanja Evropskoj uniji,  u dijelu koji pokriva Poglavlje 8 – Politika konkurencije.

Predstavnici generalnih direktorata iz Evropske komisije istakli su da sa posebnom pažnjom treba pratiti situaciju u kojoj se nalazi Kombinatu aluminijuma AD Podgorica (u stečaju), u cilju obezbjeđivanja poštovanja pravila Evropske unije o konkurenciji. 

Predśednik Odbora, Aleksandar Damjanović, ukazao je da se trenutno nalazimo u situaciji u kojoj je ponovljen oglas za prodaju dijela imovine KAP-a, i da očekuje da će isti donijeti ozbiljne ponude koje će omogućiti tržišnu održivost i neće zahtjevati dodatna izdvajanja budžetskih sredstava. Takođe, ukazao je da će se nastojati, da se obezbjedi blagovremena i intezivnija saradnja izvršne i zakonodavne vlasti u domenu njihovih nadležnosti, koja će omogućiti jačanje crnogorske ekonomije, u onim sferama u kojima je trenutno najranjivija.