Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 17. mart 2014. 15:50

U grčkom Parlamentu održan sastanak predśedavajućih odbora za proizvodnju, trgovinu i pomorske poslove zemalja članica EU

Učestvovali članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore

Danas je u grčkom Parlamentu održan sastanak predśedavajućih odbora za proizvodnju, trgovinu i pomorske poslove zemalja članica EU, na kome su učestvovali Aleksandar Damjanović, predśednik i Damir Šehović, član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore.

U okviru sastanka održane su tri sesije na kojima je učeće uzelo više od četrdeset parlamentaraca država članica EU. U okviru prve sesije na temu "Plavi rast:Izgradnja plave ekonomije", uvodna izlaganja imali su Maria Damanaki, evropska komesarka za pomorske poslove i ribarstvo, Olga Kefalogianni, ministarka turizma u Vladi Grčke i Isabella Ryckbost, generalna sekretarka organizacije evropskih pomorskih luka. Ocijenjeno je da ova oblast generiše oko 5,4 miliona radnih mjesta sa potencijalnim rastom na sedam miliona, te da je u tom pravcu neophodno realizovati agendu tzv."plavog rasta" u pet ključnih oblasti "Plave energije", ribarstva, turizma, podmorskih mineralnih resursa i tzv. "Plave biotehnologije".

Druga sesija, održana je na temu: „EU politika transporta: mehanizam rasta i zapošljavanja“, u okviru koje su uvodna izlaganja imali Michalis Chrysochoidis,ministar infrastrukture i saobraćaja u Vladi Grčke, Fotis Karamitsos, pomoćnik generalnog direktora u EK zdužen za poslove mobilnosti i transporta i Remegijus Žemaitaitis, predśednik Odbora za ekonomiju Parlamenta Litvanije. Zaključeno je da je ulaganje u tzv. TEN-T, odnosno evropsku sobraćajnu mrežu ključno za podsticanje međusobne trgovine i privrednog rasta, kako članica EU, tako i susjednih zemalja.

Treća sesija se bavila pitanjem "Olakšavanja pristupa finansijskim sredstvima", sa fokusom na finansiranje malih i srednjih evropskih preduzeća. Uvodnu riječ su imali Kostis Hatzidakis, grčki ministar za razvoj i konkurenciju, Mihai Tanasescu, potpredśednik Evropske investicione banke i Guido Ravoet, izvršni dirktor Evropske bankarske federacije. Iskazano je opšte mišljenje da postoji visok potencijal za finansiranje projekata, naročito u oblasti proizvodnje i da su banke spremne na kreiranje posebnih fondova u svrhu lakšeg pristupa finansijskim sredstvima, kako za mala i srednja preduzeća, tako i za krupne infrastrukturne projekte, i projekte iz oblasti industrije. Takođe je konstratovano, da je saradnja komercijalnih banaka sa EIB krucijalna u odabiru ključnih projekata, uz učešće zainteresovanih evropskih institucija.

Tokom sastanka aktivno učešće je uzelo preko dvadeset parlamentarica, među kojima su diskutovali i crnogorski predstavnici.
Sastanku je prisustvovala i Milena Kalezić-Obradović, prvi sekretar u Ambasadi Crne Gore u Atini.