Odštampajte ovu stranicu
petak, 16. oktobar 2015. 12:03

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet učestvovali na Međuparlamentarnoj konferenciji u Sarajevu

Tema - Ekonomsko upravljanje i stvaranje novih radnih mjesta u EU i zemljama u procesu pridruživanja

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet učestvovali su na Međuparlamentarnoj konferenciji na temu: "Ekonomsko upravljanje i stvaranje novih radnih mjesta u EU i zemljama u procesu pridruživanja" koja je održana 15. i 16. oktobra 2015. godine u Sarajevu u organizaciji Evropskog parlamenta u saradnji sa Savjetom za regionalnu saradnju.

Konferencija u Sarajevu je dio programa podrške Evropskog parlamenta, usmjerene na parlamente zemalja u procesu pridruživanja i okupila je poslanike iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske u cilju razmjene mišljenja i najboljih praksi sa poslanicima Evropskog parlamenta i predstavnicima Evropske komisije i Savjeta za regionalnu saradnju.

Tokom Konferencije bilo je riječi o - strukturnim reformama koje se odnose na riješavanje problema lošeg ambijenta za strane direktne investicije kao i prioritetima i perspektivama u ovoj oblasti;  značaju reformi javnog sektora i profesionalizaciji državne administracije; konvergenciji zemalja kandidata prema standardima EU u fiskalnoj i poreskoj politici; iskustvima zemalja članica EU u riješavanju problema nezaposlenosti; kao i ulozi parlamenata u promovisanju i podršici usklađivanja javnih politika sa EU standardima

Ocijenjeno je da nezaposlenost, a naročito nezaposlenost mladih, predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana. Takođe, konstatovano je da u većini zemalja, nezaposlenost ima strukturne korijene u: nepovoljnim institucionalnim okvirima tržišta rada, faktorima troškova rada i nedovršenim procesima tranzicije.

U tom smislu, kao jedan od potencijalnih faktora rasta, za zemlje Zapadnog Balkana, prepoznata je potreba ulaganja u istraživanje, razvoj  i inovacije, kako bi se na taj način odgovorilo potrebama tržišta rada u procesu pridruživanja EU.

Tokom ove konferencije, članovi crnogorske delegacije su učestvovali u diskusijama na više panela.

Delegaciju Skupštine Crne Gore su činili: Aleksandar Damjanović, predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Filip Vuković, član Odbora i Goran Nikolić, savjetnik u Odboru.