Odštampajte ovu stranicu
petak, 09. septembar 2016. 17:25

Počela Regionalna parlamentarna konferencija u Beogradu

Regionalna parlamentarna konferencija, koja se održava na temu „Jačanje regionalne saradnje u parlamentima Zapadnog Balkana u cilju poboljšanja upravljanja javnim finansijama”, otvorena je danas u Beogradu.

Konferenciju organizuju Vestminster fondacija za demokratiju, Svjetska banka i Mreža parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Dvodnevnu konferenciju, na kojoj učestvuju poslanici i predstavnici šest parlamenata Zapadnog Balkana (Crna Gora, Republika Srbija, Bosna i Hercegovina i Republika Makedonija), kao i eksperti Svjetske banke za pitanja javnih finansija i predstavnici vrhovnih revizorskih institucija, otvorio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, Vladimir Marinković.

Prvog dana konferencije održana su tri panela. Tokom prvog panela, na temu: „Uvod u PEFA“, odnosno mehanizmu koji se bavi ocjenom javnih prihoda i finansijske odgovornosti, govorili su Urska Zrinski, specijalista za javni sektor Svjetske banke i predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, Aleksandar Damjanović. Tokom razgovora je, između ostalog, ukazano na značaj PEFA kao alata za unapređenje različitih programa i procjenu napretka i rezultata u sistemu upravljanja javnim finansijama, odnosno u procesu donošenja i realizacije budžeta.

Tokom druge sesije koja je održana pod naslovom „Procjena PI-18 i PI-31 na Zapadnom Balkanu”, odnosno primjeni pokazatelja učinka PEFA koji se odnose na indikatore PI-18 (zakonodavni nadzor nad budžetima) i PI-31 (zakonodavni nadzor nad izvještajima o reviziji), govorili su Mičel Obrajen, Ivor Brizli, Urska Zrinski i Ermal Vila, eksperti Svjetske banke. Predstavljena su i uporedna iskustva u zemljama Zapadnog Balkana, kao i konkretni rezultati PEFA procjene stanja javnih finansija i budžetskih procedura.

Treća sesija na temu “Ka otvorenom budžetskom procesu i jačem finansijskom nadzoru”, obuhvatila je izlaganja predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne gore, Aleksandra Damjanovića, predsjednice odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine Republike Srbije, Aleksandre Tomić i predsjednika Odbora za finansije i budžet skupštine Republike makedonije, Marjanča Nikolova.
Predstavljen je uporedni prikaz budžetskog ciklusa u navedenim zemljama, regulativa i praksa u razmatranju budžeta i završnog računa budžeta države, kao i revizorskih izvještaja sa fokusom na instrumente koji omogućavaju adekvatnu kontrolu i praćenje sprovođenja odluka parlamenata. Takođe, razmijenjena su mišljenja o radu parlamentarne budžetske kancelarije u Srbiji i novoosnovane budžetske kancelarije u Skupštini Crne Gore.

Nakon završetka trećeg panela, otvorena je rasprava u kojoj su učestvovali poslanici parlamenata Zapadnog Balkana, a predloženi su i modaliteti mogućeg unapređenja saradnje u cilju jačanja nadzora nad trošenjem javnih sredstava.
U radu prvog dana konferencije učestvovali su i članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore: Veljko Zarubica, Filip Vuković i Nik Gjeloshaj.