Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 11. februar 2015. 18:03

Održana 45. śednica Odbora za ljudska prava i slobode

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore na danas održanoj 45. śednici razmotrio je Amandmane (3) na Predlog zakona o štrajku, koje je podnio poslanik Neven Gošović.

Poslanik Neven Gošović je obrazložio Amandmane (3) na Predlog zakona o štrajku.

Predstavnik predlagača, Slobodan Filipović, direktor Direktorata za rad u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, je predložio pravno-tehničku preformulaciju Amandmana 1 sa kojom se poslanik Gošović saglasio. Odbor je jednoglasno podržao pravno-tehnički preformulisani Amandman 1 i predložio Skupštini da isti usvoji.

Predstavnik predlagača je predložio pravno-tehničku preformulaciju Amandmana 2 sa kojom se saglasio poslanik Neven Gošović. Odbor je jednoglasno podržao pravno-tehnički preformulisani Amandman 2 i predložio Skupštini da isti usvoji.

Odbor za ljudska prava i slobode, većinom glasova (dva „za“, tri „protiv“ i jedan „uzdržani“), nije podržao Amandman 3 i predlaže Skupštini da ga ne usvoji. Predstavnik predlagača se nije saglasio sa Amandmanom 3 poslanika Nevena Gošovića.

U okviru Tekućih pitanja, članovi Odbora su dogovorili da  u skladu sa Zaključkom Odbora sa 37. śednice, održane 4. novembra 2014. godine, posjete ZU Specijalnu bolnicu za psihijatriju „Dobrota“- Kotor. Dogovoreno je da se posjeta realizuje 17. februara 2015. godine. Takođe, dogovoreno je da istog dana članovi Odbora posjete JU Dječiji dom  „Mladost“ u Bijeloj. Nakon posjeta ovim ustanovama, 17. februara 2015. godine sa početkom u 14 časova, Odbor za ljudska prava i slobode, u saradnji sa Predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori održaće Javnu tribinu na temu: „Prava djeteta-hraniteljstvo“ u Velikoj sali Skupštine Opštine Herceg Novi.

Takođe, u okviru Tekućih pitanja, Predśednik Odbora je upoznao članove Odbora da je 9. februara 2015. godine u kasnim popodnevnim satima Odboru za ljudska prava i slobode dostavljen Dopis- Predstavka, upućen odNVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) kojim se inicira hitno sazivanje posebne sjednice Odbora za ljudska prava i slobode na kojoj bi se razmotrio Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Predśednik Odbora je upoznao članove Odbora da je 10. februara 2015. godine uputio Odgovor MANS-u kojim ih je obavijestio da je navedeni Predlog zakona, u svojstvu nadležnog (matičnog) odbora, u smislu člana 41 Poslovnika Skupštine Crne Gore, razmotrio Odbor za bezbjednost i odbranu na 28. śednici, održanoj 3. oktobra 2014. godine i većinom glasova odlučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost. Takođe, Zakonodavni odbor na śedniciodržanoj 24. novembra 2014. godine razmotrio je ovaj Predlog zakona i ocijenio da je ovaj Predlog zakona, uz odgovarajuće amandmanske korekcije, u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Predśednik Odbora je ukazao da je članom 137 Poslovnika Skupštine Crne Gore utvrđeno da odbori koji su, pored matičnog, razmatrali predlog zakona dostavljanju svojemišljenje matičnom odboru, vodeći računa o roku kako bi taj odbor mogao razmotriti njihovo mišljenje.

Kako su Odbor za bezbjednost i odbranu i Zakonodavni odbor već razmotrili Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost i o istom odlučili, jasno je da razmatranje ovog Predloga zakona od strane Odbora za ljudska prava i slobode ne bi imalo svrhu.

Članovi Odbora su razmotrili Zahtjev za kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova mr Raška Konjevića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića na temu: „Nestale osobe u Crnoj Gori“ koji su podnijeli poslanici Zoran Miljanić, dr Ljiljana Đurašković, dr Radovan Asanović. Predśednik Odbora dr Halil Duković je saopštio da je navedena problematika u nadležnosti Odbora za bezbjednost i odbranu, jer je Poslovnikom Skupštine Crne Gore propisano da Odbor za bezbjednost i odbranu, između ostalog, vrši parlamentarnu kontrolu rada policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost i drugih bezbjednosnih organa i službi i razmatra ostvarivanje Ustavom utvrđenih prava i sloboda čovjeka i građanina u primjeni ovlašćenja policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost i drugih bezbjednosnih organa i službi.

Imajući u vidu da su članovi Odbora smatrali da Odbor za ljudska prava i slobode treba da razmotri ovu temu sa humanitarnog aspekta, odlučeno je da Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode uputi dopis Predśedniku Odbora za bezbjednost i odbranu sa predlogom da se održi zajednička tematska śednica Odbora za ljudska prava i slobode i Odbora za bezbjednost i odbranu na temu: „Nestale osobe u Crnoj Gori“.