Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 08. jul 2015. 12:22

Sastanak Ljiljane Đurašković sa predstavnicama američke NVO „Zastupnici ljudskih prava“ i NVO „SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja“

Zamjenica predśednika Odbora za ljudska prava i slobode dr Ljiljana Đurašković sastaće se u petak, 10. jula, sa predstavnicama američke NVO „Zastupnici ljudskih prava“ gđom Rosalyn Park i gđom Amy Berquist i izvršnom koordinatorkom NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja iz Nikšića, gđom Natašom Međedović, na njihov zahtjev.

Tema sastanka je zaštita od nasilja u porodici u Crnoj Gori, radi utvrđivanja činjeničnog stanja u oblasti sprovođenja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Cilj je dobijanje informacija o tome kako zakoni u Crnoj Gori funkcionišu u procesu zaštite bezbjednosti žrtava nasilja i u procesu definisanja odgovornosti prekršioca, kao i definisanje preporuka.

Kako bi se projekat adekvatno sproveo predstavnici ovih organizacija organizuju sastanke i intervjue sa predstavnicima relevantnih ministarstava, skupštinskih odbora, policijom, sudijama, tužiocima, nevladinim organizacijama, socijalnim i zdravstvenim službama  i drugim odgovornim službama u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Beranama, Kotoru i Ulcinju. 

Zastupnici ljudskih prava, zajedno sa nacionalnim partnerima, sprovode procese praćenja primjene zakona u državama, kako bi nasilje nad ženama definisali kao kršenje ljudskih prava kroz analizu društvenog konteksta, reviziju zakonodavstva i sudske prakse. Dobijeni nalazi se dokumentuju u vidu izvještaja, nakon čega slijede preporuke vladama na osnovu međunarodnog pravnog okvira za ljudska prava.

Sastanak će se održati u Plavom salonu Skupštine Crne Gore u 8 sati.

Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak susreta, a nakon sastanka biće izdato saopštenje za javnost.