Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 16. jul 2015. 14:54

Održana 55. śednica Odbora za ljudska prava i slobode

Odbor za ljudska prava i slobode na danas održanoj 55. śednici razmotrio je Amandmane (5) na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama.

Odbor je razmotrio Amandman koji su podnijeli poslanici Slaven Radunović, Predrag Bulatović i Milutin Đukanović. Nakon obrazloženja poslanika Slavena Radunovića, predstavnik predlagača, Leon Gjokaj, direktor Direktorata u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava nije prihvatio predloženi Amandman.

Odbor za ljudska prava i slobode, većinom glasova (tri “za”, tri “protiv” i dva “uzdržan”) nije podržao Amandman koji su podnijeli poslanici Slaven Radunović, Predrag Bulatović i Milutin Đukanović i predlaže Skupštini da ga ne usvoji.

Članovi Odbor su razmotrili Amandman koji je poslanik Koča Pavlovič podnio na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama. Nakon obrazloženja podnosioca Amandmana, predstavnik predlagača nije prihvatio predloženi Amandman.

Odbor za ljudska prava i slobode, većinom glasova (tri “za” i četiri “protiv”) nije podržao Amandman koji je podnio poslanik Koča Pavlović i predlaže Skupštini da ga ne usvoji.

Odbor je razmotrio i Amandmane (3) koje je podnio poslanik Rešad Sijarić. Poslanik Sijarić je obrazložio podnešene Amandmane (3), a Leon Gjokaj, predstavnik predlagača ih nije prihvatio.

Amandman 1 koji je podnio poslanik Rešad Sijarić Odbor za ljudska prava i slobode većinom glasova (jedan „za“, jedan „protiv“ i pet „uzdržanih“) nije podržao i predlaže Skupštini da ga ne usvoji.

Odbor za ljudska prava i slobode većinom glasova (jedan „za“ i šest „uzdržanih) nije podržao Amandman 2 i Amandman 3 koje je podnio poslanik Sijarić i predlaže Skupštini da ih ne usvoji.

Povodom usmenog zahtjeva Predśednika Skupštine Crne Gore za sazivanje sjednice Odbora za ljudska prava i slobode i revidiranja  Izvještaja  Odbora o Izvještajima Fonda za manjine za 2012.g i 2013.g sa Zaključkom o načinu usvajanja, predśednik Odbora dr Halil Duković obavijestio je članove Odbora da su isti Izvještaji razmotreni prošle, 2014.godine a Izvještaji Odbora proslijeđeni Skupštini  i arhivirani uz konstataciju da nije jasno zašto su godinu dana Izvještaji Fonda za manjine i Izvještaji Odbora u skupštinskim fiokama, kao i da ne mogu dva puta glasati o istoj stvari.

Takođe, obavijestio je članove Odbora da je o predmetnom zahtjevu uputio Dopis Predsjedniku Skupštine  sa Informacijom o postupanju Odbora povodom razmatranja navedenih Izvještaja (Dopis br. 00-63-8/15-33 od 25. juna 2015. godine). Imajući u vidu da su navedeni Izvještaji na Dnevnom redu Sedme śednice prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja Skupštine podśetio je na ishod glasanja o predmetnim Izvještajima (tri “za”, tri “protiv”), zbog čega Odbor, shodno prethodno utvrđenoj proceduri, koja je važila u tom trenutku, nije konstituisao predlog prema Skupštini.