Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 12. novembar 2015. 15:55

Delegacija Odbora za ljudska prava i slobode učestvovaće na Interparlamentarnom seminaru: „Uloga Ombudsmana u modernoj parlamentarnoj demokratiji - regionalna perspektiva“

Brisel, 18 - 19. novembar 2015. godine

Delegacija Odbora za ljudska prava i slobode u sastavu: predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković i članovi Odbora: Husnija Šabović, prim. dr Izet Bralić i Rešad Sijarić, učestvovaće na Interparlamentarnom seminaru pod nazivom: „Uloga Ombudsmana u modernoj parlamentarnoj demokratiji- regionalna perspektiva“, koji će se održati u Briselu, 18. i 19. novembra 2015. godine.

Seminar organizuje Jedinica za pretpristupne aktivnosti Evropskog parlamenta u saradnji sa kancelarijom Evropskog ombudsmana, kao dio Programa podrške Evropskog parlamenta parlamentima zemalja koje su uključene u proces proširenja za 2015. godinu.

Na seminaru će učestvovati poslanici Evropskog parlamenta, predstavnici Evropske komisije, kancelarije Evropskog Ombudsmana, predstavnici institucija Ombudsmana iz: Estonije, Francuske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Srbije, Turske i Crne Gore, kao i poslanici parlamenata: Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Srbije i Turske.

Seminarom će predsjedavati Jaroslaw Walesa, poslanik Evropskog parlamenta i izvjestilac za Godišnji izvještaj o aktivnostima Evropskog ombudsmana za 2013. godinu za Odbor za predstavke.

Prvog dana Seminara učesnici će razgovarati o: odgovornosti institucija Evropske unije i ulozi ombudsmana, sredstvima i resursima koji su neophodni za efikasnu instituciju ombudsmana, kao i Evropskoj mreži ombudsmana i njenom razvoju. Takođe, biće riječi i o načinima za dosezanje do civilnog društva i opšte javnosti.           

Drugog dana Seminara razmijeniće se mišljenja o istraživanju loših praksi u slučaju komplementarnih uloga različitih institucija. Jedna od tema biće i parlamentarni nadzor implementacije zakona i input ombudsmana, a govoriće se i o  razvoju dobrog administrativnog ophođenja u procesu reformi ka EU integracijama. 

Na kraju Seminara, učesnici će sumirati zaključke i utvrditi preporuke za dalje aktivnosti i napredak u ovoj oblasti.