Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 23. novembar 2015. 10:44

Učešće Delegacije Odbora za ljudska prava i slobode na Konferenciji u Sarajevu

Tema - Uloga komisija u parlamentarnom nadzoru za oblast ljudskih prava

Delegacija Odbora za ljudska prava i slobode u sastavu dr Halil Duković, predsjednik Odbora i Rešad Sijarić, član Odbora učestvovaće na Trećoj regionalnoj konferenciji parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, koja će se održati 23. i 24. novembra 2015. godine u Sarajevu.

Treću regionalnu konferenciju koja predstavlja nastavak okupljanja parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska prava, započetog 29. i 30. oktobra 2013. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a nastavljenog 21. i 22. januara 2014. godine u Regionalnoj školi za javnu upravu u Danilovgradu, organizuje Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, uz podršku Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

Tema Konferencije je „Uloga komisija u parlamentarnom nadzoru za oblast ljudskih prava“.

Treću regionalnu konferenciju će otvoriti: Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predstavnikMisije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

U okviru sesije „Parlamentarni nadzor nad institucijama ljudskih prava“ učesnici iz parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Makedonije predstaviće iskustva svojih parlamenata u ovoj oblasti.

U okviru sesije na temu „Uloga komisija u parlamentarnom nadzoru- pokretači promjena“ poslanici će razmijeniti mišljenja o tome kako parlamenti mogu doprinijeti boljem uspjehu izvršenja politika i zakona iz oblasti ljudskih prava, kako poboljšati parlamentarni nadzor nad izvršnom vlašću i institucijama iz oblasti ljudskih prava i kakva je uloga NVO i aktivista ljudskih prava.

U popodnevnoj raspravi biće riječi o antidiskriminacijskim zakonima i novinama u pravnim i sudskim sistemima regije u ovoj oblasti.

Na samom kraju Treće regionalne konferencije planirano je usvajanje zaključaka.