Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 18. april 2016. 15:45

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode učestvovaće na konferenciji “Zakon, politika, društvo i diskriminacija”

Podgorica, 19. i 20. april 2016. godine

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković učestvovaće na konferenciji “Zakon, politika, društvo i diskriminacija” koju organizuje institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer, OEBS-a i Savjeta Evrope.

Konferencija počinje śutra u 10 sati i trajaće dva dana, 19. i 20. aprila 2016. godine, u hotelu “Nikić” u Podgorici.

Cilj Konferencije na kojoj će učestvovati - predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, predstavnici međunarodnih organizacija, civilnog sektora, inostrani predstavnici i eksperti je otvaranje široke društvene kampanje u borbi protiv svih oblika diskriminacije.

Osim predśednika Odbora za ljudska prava i slobode, koji će u ime Odbora pozdraviti učesnike Konferencije, pozdravnim govorima će se obratiti i Sonja Tomović-Šundić, savjetnica Predśednika Crne Gore za oblast ljudskih prava i prava manjina, Snežana Radović, koordinatorka radnih grupa za poglavlja 23 i 24 u pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom, ambasadorka Janina Hrebickova, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Norbert Beckmann-Dierkes, direktor Kancelarije Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru i Šućko Baković, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Moderatori prvog panela na temu “Pravni okvir antidiskriminacije – slučaj Crne Gore” biće Siniša Bjeković, zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Dušan Ignjatović, ekspert Savjeta Evrope.

U okviru drugog panela biće riječi o ulozi državnih institucija u borbi protiv diskriminacije, a moderatori diskusije biće Milena Krsmanović, savjetnica u instituciji Zaštitnika i Miodrag Pešić, sudija Višeg suda u Podgorici.

Treći panel biće posvećen ulozi civilnog sektora u razvijanju politika za borbu protiv diskriminacije, a diskusijom će moderirati Boris Raonić iz NVO “Građanska alijansa” i Nenad Koprivica iz NVO “CEDEM”.

Drugog dana Konferencije takođe će biti organizovana tri panela. Prvim panelom na temu “Evropska perspektiva, potencijali u oblasti antidiskriminacije” moderiraće Dražen Cerović, član Savjeta za građansku kontrolu rada policije u Crnoj Gori i Vlado Dedović iz NVO “CEMI”.

Biće organizovan i Panel na kojem će se govoriti o specifičnim vulnerabilnim grupama u borbi protiv diskriminacije, a diskusijom će moderirati Muhamed Uković iz Romskog savjeta u Crnoj Gori i Stevan Milivojević iz LGBT Forum Progres.

Posljednjim panelom posvećenim višestrukoj diskriminaciji i socijalnoj isključenosti moderiraće Miroslava Mima Ivanović iz NVO “Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore”, Vladan Nikolić iz Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore i Ivana Vujović iz NVO “Juventas”.

Na kraju Konferencije planirano je donošenje zaključaka.