Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 04. jul 2016. 12:35

Član Odbora za ljudska prava i slobode Zoran Miljanić učestvovaće na seminaru „Od riječi do djela - ka integraciji Roma“

Podgorica, 5. jul 2016. godine

Poslanik Zoran Miljanić, član Odbora za ljudska prava i slobode, učestvovaće na seminaru „Od riječi do djela - ka integraciji Roma” koji će se održati 5. jula 2016. godine u hotelu “Best Western” u Podgorici, sa početkom u 9.00 sati.

Seminar organizuje Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, u saradnji sa Generalnim direktoratom Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju.

Na seminaru će učestvovati: predstavnici državnih i lokalnih institucija, ambasadori država članica EU, međunarodne organizacije, nevladine organizacije i predstavnici romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori.

Seminar će otvoriti Marta Garcia Fidalgo, koordinatorka za politiku integrisanja Roma u Generalnom direktoratu Evropske komisije za suśedsku politiku i pregovore o proširenju i dr Suad Numanović, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore. 

Ovo je treći seminar posvećen pitanjima Roma, a prethodni su organizovani 2011. i 2014. godine. Od tada su ostvareni važni pomaci u ovoj oblasti, kako na evropskom, tako i na nacionalnom nivou. Značaj integracije Roma i Egipćana istaknut je i u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori iz 2015. godine gdje je inkluzija Roma i Egipćana prepoznata kao jedno od ključnih pitanja i temeljnih prava u zemljama kandidatima.

Na ovom seminaru posebna pažnja biće usmjerena na pitanja integrisanja Roma i Egipćana u Crnoj Gori i na izazove koji predstoje u pet ključnih oblasti: obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo, stanovanje i u oblasti anti-diskriminacije. Takođe, biće riječi o konkretnim dostignućima Crne Gore i o onome što je još potrebno realizovati u budućnosti.

Planirano je održavanje tri panela na teme: „Ažuriranje implementacije zaključaka Seminara o Romima održanog 2014. godine i Akcionog plana za Poglavlje 23 – Tačke koje se odnose na Rome“, „Predstavljanje stanja integracije Roma u Crnoj Gori od strane romske zajednice i lokalnih vlasti” i „Predstavljanje Akcionog plana za implementaciju Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020”.

U popodnevnim satima planiran je rad u radnim grupama u kojima će se razmatrati pet ključnih oblasti u integraciji romske i egipćanske populacije.

Povodom ovog događaja, biće upriličena izložba fotografija i ručnih radova romskih umjetnika.