Odštampajte ovu stranicu
petak, 07. februar 2014. 19:17

Četvrti sastanak odbora za vanjske poslove parlamenata Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije

Sastanak organizuje Odbor za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, u Podgorici, 11. februara 2014. godine

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore organizuje, u utorak, 11. februara 2014. godine, sa početkom u 9.30 sati, u hotelu "City" Podgorica, Četvrti sastanak odbora za vanjske poslove parlamenata Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Četvrti sastanak se organizuje kao nastavak prakse okupljanja odbora za vanjske poslove zemalja iz regiona, započete prije dvije godine od kada je aktivna inicijativa o čvršćoj saradnji parlamenata Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Do sada su održana tri sastanka i to u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.

Polazeći od uvjerenja da je svijest o značaju zdrave životne sredine jedan od ključnih pokazatelja zrelosti društva i da zaštita i očuvanje životne sredine treba da postane stil ponašanja svake države koja vodi računa o budućim generacijama, na poslednjem sastanku koji je održan u Beogradu odlučeno je da sastanak u Podgorici bude posvećen temi „Zaštita životne sredine i održivi razvoj“.

S obzirom da zaštita životne sredine predstavlja jedan od najznačajnih segmenata međunarodne saradnje Crne Gore, posebno u kontekstu evropskih integracija i sprovođenja globalnih i regionalnih sporazuma i inicijativa, saradnja sa državama regiona u ovoj oblasti pruža nezamjenljiv doprinos sprovođenju tekućih reformi u nacionalnim okvirima, cilj Četvrtog sastanka je da se kroz razmjenu mišljenja, praksi i ideja između predstavnika četiri parlamenta podigne svijest o značaju i potrebi zaštite životne sredine i održivom razvoju, kroz stvaranje uslova za organizovan i sistematski pristup u ovoj oblasti.

Sastanak je otvoren za medijsko praćenje.