Odštampajte ovu stranicu
utorak, 01. septembar 2015. 23:01

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike učestvovao na desetom Bledskom strateškom forumu

Bledski strateški forum koji okuplja najeminentnije predstavnike iz oblasti internacionalne politike, poslovanja i društvenog djelovanja regiona, Evrope i svijeta, ove godine održan je pod motom „ Vizije novog partnerstva “ a pokrovitelj i organizator konferencije bilo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije.

Na poziv ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Karla Erjaveca, predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof.dr Miodrag Vuković, učestvovao je na ovogodišnjem desetom Bledskom strateškom forumu.

Centralni panel prvog radnog dana bio je na temu „ Novi svjetski poredak: sukobljavanje ili partnerstva“ u okviru kojeg je u centru pažnje bila izbjeglička kriza koja je pogodila Evropu.

Glavni govornik centralno panela bio je predśednik Evropskog savjeta Donald Tusk, a među učesnicima bili su i predśednik Slovenije Borut Pahor, predśednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Luksemburga Gzavije Betel, generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer i i predstavnik generalnog sekretara UN-a Fris Bah.

Na dnevnom redu prvog radnog dana bili su i paneli posvećeni pitanjima promjena koje su potrebne u svjetskoj politici zbog izazova masovne migracije, kao i međunarodnom terorizmu i klimatskim promjenama.

Održavanjem panela na temu Zapadnog Balkana, završen je dvodnevni Bledski strateški forum, koji je ove godine okupio više od 500 učesnika iz 65 zemalja i međunarodnih organizacija.

Na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu u centru pažnje bili modeli saradnje, zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije kroz infrastrukturne i energetske projekte, kao i sredstva i metode koji će pomoći zemljama zapadnog Balkana da ostvare svoj puni potencijal i postignu ekonomsku i političku stabilnost.

Na ovu temu govorili su NJ.E.Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Danijel Mitov, ministar vanjskih poslova Republike Bugarske, Nikola Poposki, ministar vanjskih poslova Republike Makedonije, Hojt Brajan Ji, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Odeta Barbuluši, zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Albanije, Dragoljuba Bencina, državna serketarka u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Slovenije, i drugi.

Drugog radnog dana bilo je riječi o snazi i značaju interkulturalnog dijaloga, kao i jačanju borbe protiv nekažnjivosti kroz partnerstvo i saradnju.

Na marginama foruma predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof.dr Miodrag Vuković, imao je više bilateralnih sastanaka.